Jakt på rovdjur granskas

Den illegala jakten på rovdjur är svårbekämpad. Utredningar läggs ofta ner i brist på bevis och kunskapen om den egentliga omfattningen av problemet är bristfällig. Brottsförebyggande rådet, Brå, har därför börjat kartlägga tjuvskyttet för att få en effektivare brottsbekämpning.

Östhammar2005-05-20 00:00
En söndagsmorgon i november år 2000 blir en varg påkörd och dödad på väg 272 i höjd med Jumkil, utanför Uppsala. Efter undersökning på Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala konstateras att djuret har skottskador. Ingen har hittills åtalats för brottet. Juni 2002. En varg påträffas skjuten nära en väg utanför Skärplinge i Norduppland. Utredningen går trögt och polisen uppger att de boende i området inte varit särskilt villiga att berätta vad de vet om den döda vargen. Två utredare har också fått hotfulla telefonsamtal angående jaktbrottet. Två månader senare läggs utredningen ner. Trots platsundersökning, undersökning av vargen och förhör med 17 personer i området har polisen inte fått några upplysningar som lett utredningen framåt.

Starka känslor
— Det är alltid mycket känslor inblandade i den här typen av brott och det försvårar utredningen, säger Henrik Forsblad, utredare på Uppsalapolisens enhet för miljöbrott och en av initiativtagarna till Brå:s kartläggning av den illegala jakten på rovdjur.
Projektet är ett samarbete med Åklagarmyndigheten, Naturvårdsverket och Världsnaturfonden (WWF) och förutom att ta fram fungerande statistik är tanken att utveckla strategier för att förebygga de grova jaktbrotten. Kunskaperna ska sedan ligga till grund för ett större forskningsprojekt.
— Vi behöver få reda på drivkrafterna bakom och anledningarna till att de här jaktbrotten begås. Det är många som tror och tycker mycket i den här frågan och det blir lätt en konflikt mellan två sidor. Mer kunskap på området är också en förutsättning för att olika myndigheter ska kunna göra ett bättre jobb, säger Henrik Forsblad.

Inte samma konflikter
Han befinner sig för närvarande på en stor poliskonferens på Malta om jaktbrott i EU-länderna och säger att det också vore intressant att ta reda på varför vargfrågan väcker sådan debatt just i Sverige.
— Andra länder i Europa har en större population av varg på ett mindre område än Sverige, men där har man inte alls samma konflikter.
UNT: Vad krävs för att komma åt den här typen av brottslighet?
— Dels måste vi ha ögon och öron ute i skogen. Länsstyrelsens jakttillsynsmän behöver större resurser. Vi behöver också föra en dialog med de seriösa jägarorganisationerna och få en lagstiftning som kan få en acceptans ute i skogslänen.
Utredningen om den illegala jakten på rovdjur förväntas vara klar i augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om