Den 24–26 november går kommunerna Tierp, Älvkarleby och Östhammar ihop med jägarförbunden för att ordna vildsvinshelg. Det är tredje året i rad som jaktlag runt om i Norduppland jagar vildsvin på sina egna marker med målet att bytet sen ska hamna på tallrikarna i kommunernas skolor och äldreboenden.
Det är ett sätt att både decimera vildsvinsstammen och visa att köttet kan komma till nytta. Själva kötthanteringen står Månkarbo slakteri och charkuteri för.
Dagarna innan bjuds det på foodtruck-turné, bland annat på Stora Salutorget i Tierp på onsdag och på Rådhustorget i Östhammar på torsdag, då det serveras lunch mellan 11 och 13 på "lingonkokt vildsvinskarré toppad med coleslaw på kålrabbi, picklad lök och krossade rotfruktschips, serverat i en källarfranskabaguette". Det är ett länsstyrelseprojekt inom ramen för Ät Uppsala län.
– Vi vill visa att det finns avsättning för vildsvinsköttet, det kanske kan locka fler att jaga vildsvin trots att det är en ganska tuff och tidskrävande jakt, säger Camilla Andersson, miljösakkunnig på Östhammars kommun.
Förra året gav de fällda och inlämnade vildsvinen över 300 kg vildsvinsfärs som serverades i kommunernas verksamheter. I år satsar kommunerna och slakteriet även på vildsvinskorv.
Om det blivit tradition att jaga vildsvin och äta kött sista helgen i november är för tidigt sagt.
– Det är ett politiskt beslut, men egentligen är målet ju att detta inte ska behövas, säger Camilla Andersson, som hoppas på gynnsamt väder i helgen och bra uppslutning från jägarna.