30 000 kronor fattigare och 1 000 trisslotter rikare. I dag påbörjar Östhammarsbördige Jakob Vastamäki sitt examensarbete på Stockholms dramatiska högskola där han vill granska det han själv kallar den statliga lyckan. I två månader framöver kommer han att skrapa cirka 16 lotter varje dag för att ta reda på vad spelande gör med hjärnan – och hur vinstchanserna faktiskt ser ut.
– Jag får en del knasiga idéer och det här började precis så. Det har varit en mental process och det har blivit en del samtal med nära och kära innan jag bestämde mig för att faktiskt göra det här. Men jag vet att om mamma och pappa säger att det är en dålig idé, då är det en bra idé.
Jacob Vastamäki kallar examensarbetet för ett oseriöst seriöst projekt. Han berättar att det faktiskt finns en journalistisk tanke bakom arbetet och att han planerar att under de här månaderna intervjua både psykologer och matematiker om experimentet. Men att det sved ordentligt när lotterna var inköpta är inget han förnekar.
– När jag köpte lotterna var det inte så farligt. Där och då hade jag bestämt mig. Men när jag sedan satt på tunnelbanan med en påse full av lotter fick jag ångest. Det är verkligen en mental resa det här och jag har fortfarande lite ångest. Jag förstår att det här kommer ta tid och vara ganska ensamt.
Tanken är att varje lottskrapning ska filmas och läggas ut som små videoklipp på sitt konto "1000triss" på Instagram och Facebook. För att examensarbetet inte bli allt för ensamt kommer han att ge sig ut i landet för att erbjuda sina följare att skrapa en lott tillsammans med honom.
– Om det är en vinstlott så kommer vi i så fall att dela på vinsten.
Hur tror du själv att det här kommer gå?
– Jag förväntar mig inte att vinna några stora pengar. Jag är inte så osmart att jag tror att jag kommer bli rik på det här. Det konstiga är att jag har en del polare som redan hört av sig och gratulerat mig och som tror att jag kommer bli miljonär. Jag förstår inte varför de själva inte köper 1 000 lotter och blir miljonärer om de tror på det.