Mexikanska musslan sprids snabbt: "Vi vet för lite"

En mexikansk mussla sprider sig i havsvikarna utanför Östhammar. Det är en invasiv art, men forskarna är osäkra på om den utgör ett hot eller rentav kan vara bra för de grumliga vattnen.

Kerstin Mo, konsulent vid SLU Artdatabanken, övervakar spridningen av amerikanska trågmusslan.

Kerstin Mo, konsulent vid SLU Artdatabanken, övervakar spridningen av amerikanska trågmusslan.

Foto: Johan Samuelsson / SLU Artdatabanken

Östhammar2021-09-10 11:30

Nyligen gjordes fynd av den invasiva arten amerikansk trågmussla i Östhammars fjärdar. Det är inte första gången musslan hittas i svenska vatten, men detta var det nordligaste fyndet hittills.

Fynden har gjorts av forskarna bakom projektet Levande vikar, som i sommar arbetat med att inventera ett antal fjärdar i Östhammars kommun.

undefined
Den invasiva arten amerikansk trågmussla finns i Östhammarsfjärden. Vad det betyder för konkurrerande arter vet forskarna för lite om än så länge. Musslan har även hittats i Edebofjärden, Hallstavik.

– Det handlar om 5–10 individer per kvadratmeter, rätt så många alltså, men vi vet ännu inte om de konkurrerar ut andra inhemska arter. Men den kan vara bra för vikarna också. Musslor äter plankton och skulle kunna göra vattnet klarare, säger Joakim Hansen som är miljöanalytiker och specialist på Östersjöns undervattensvegetation.

Musslan har även visat sig vara ätbar.

Trågmusslan har troligen hamnat i svenska vatten via fartygens barlastvatten. Den kommer ursprungligen från Mexikanska golfen. Artdatabanken har listat musslan som invasiv art och menar att en snabb spridning längs Östersjökusten är att vänta. 

undefined
Kerstin Mo, Konsulent vid Artdatabanken: "Vi övervakar trågmusslans utbredning."

– Den kan vara ett hot mot den inhemska faunan på grunda, mjuka brackvattensbottnar, genom att artsammansättningen och ekosystemets funktion förändras, säger Kerstin Mo på Artdatabanken.

Hittills finns inga tecken på att den konkurrerat ut andra arter, men mer forskning krävs. 

– Vi försöker hålla koll på den, vad gäller spridningstakt och om fler hittar den så rapportera gärna in det på artportalen.se, uppmanar Kerstin Mo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!