Strålsäkerhetsmyndigheten har anlitat den internationella kärnenergibyrån NEA (Nuclear Energy Agency) för att organisera en oberoende granskning av SKB:s ansökan om att bygga ett slutförvar av kärnavfall i Forsmark.
Granskningen som pågått under ett halvår går nu in i sitt slutskede när en internationell expertgrupp samlas i Stockholm för en utfrågning av representanter från SKB.
– NEA är här för att genomföra en muntlig utfrågning. Främst handlar granskningen om den långsiktiga säkerheten, men de ser även till metod och val av plats, säger Björn Dverstorp, myndighetsspecialist i geologisk slutförvaring vid Strålsäkerhetsmyndigheten.
Utfrågningen, som direktsänds på myndighetens hemsida, berör även frågor om ansökans fullständighet och genomförbarhet. Med andra ord huruvida det är något som måste kompletteras och om det är möjligt att bygga slutförvaret så som det är tänkt.
Den internationella expertgruppen består av tio specialister som hämtats från den akademiska världen, industrin, myndigheter, forskning och NEA.
Det finns inte några direkta riktlinjer för hur utfrågningen går till. Björn Dverstorp beskriver det istället som en dialog mellan expertgruppen och SKB, där de sistnämnda får möjlighet att ge kortare presentationer och svara på frågor om ansökan.
– Återstående oklarheter ska redas ut för att NEA ska kunna skriva sin slutgiltiga rapport, säger Björn Dverstorp.
Expertgruppens preliminära slutsatser presenteras på fredag, medan slutrapporten blir färdig först till nästa sommar. Resultatet är tänkt att fungera som ett stöd till Strålsäkerhetsmyndighetens egen granskning, men även till framtida regeringsbeslut och Östhammar kommun som har vetorätt i frågan.
Myndighetens prövning förväntas dock ta minst två år från det att ansökan lämnades in, vilket i det här fallet innebär att de tidigast våren 2013 kan lämna ett yttrande till regeringen. Utöver det måste även mark- och miljödomstolen ta ställning innan regeringen fattar ett beslut.
SKB hoppas på byggstart 2017 och räknar då med att kärnbränsleförvaret är redo att tas i drift runt 2025.