Internationell samordnare sköter Östhammars kontakter

Stefan Edelsvärd har fått en nyinrättad tjänst på Östhammars kommun som internationell samordnare. Hans arbete går ut på att öka de internationella kontakterna och uppmuntra främst ungdomar till utbyten.

Östhammar2005-02-12 00:00
I höstas började läraren Stefan Edelsvärd som internationell samordnare på halvtid i kommunen.
—Jag har ansvar för alla kommunens internationella kontakter och sköter samarbetet med Östhammars sex vänorter, berättar Stefan Edelsvärd.
Kommunen prioriterar ungdomarna i det internationella arbetet. Men i förlängningen vill Stefan Edelsvärd att det internationella utbytet av kunskaper och erfarenheter sprider sig till andra områden.

Nya perspektiv
—Jag tror att det är värdefullt att se hur man löser olika problem i andra länder. Min förhoppning är att varje nämnd öronmärker en viss summa för internationella kontakter.
UNT: Vad får kommunen ut av detta?
—Förutom nya perspektiv och nya erfarenheter hos de som åker i väg ökar intresset för kommunen också. Vi har haft en hel del polska turister och många belgare har intresserat sig för vallonbruken, säger han och syftar på utbyten och vänortsverksamhet i de båda länderna.
Mycket av hans arbete går ut på att hjälpa skolor att hitta finansiering till utbytena, oftast går det att söka stipendier och fondpengar men det kan vara svårt att hitta. Någon egen budget har han inte.

EU-fördjupning
I dagarna har en något annorlunda förfrågan hamnat på Stefan Edelsvärds bord. Det är en begäran om att kommunen ska ge ett bidrag till en resa som sex elever vid Bruksgymnasiet kommer att göra. De går en kurs som handlar om EU.
—Det är en ny kurs som heter EU — Vem bryr sig? Vi ska bland annat fördjupa oss i hur EU fungerar och hur EU påverkar oss, säger en av kursdeltagarna, Peter Johansson, som går första året på samhällsvetenskapsprogrammet.
Kursdeltagarna blev erbjudna en resa till Bryssel för att lära sig mer om EU, en resa som organisationen Peacequest international anordnar.
Det här, menar Peter Johansson, är ett bra tillfälle för kommunen att visa upp att man menar allvar med sitt internationella engagemang.
—Det kan ju leda till att de unga röstar i högre grad i kommunen och att intresset för EU ökar. Det borde kommunen vilja vara med och stödja.
Resan kostar 4 900 kronor och Peter Johansson och hans kurskamrater skulle önska att kommunen kunde bidra med i alla fall en del av summan.
Stefan Edelsvärd tycker att projektet är intressant och kommer därför att föreslå att kommunen på något sätt ska ge ett bidrag till resan. Om det blir så och hur mycket blir en fråga för den politiska ledningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om