Inte mer pengar till oberoende kärnavfallsforskning
Regeringen säger nej till att ta pengar från Kärnavfallsfonden till fristående och oberoende forskning. Det framgår av ett beslut från reringskansliet.
Ingen laglig grund
Samtliga akademiska remissinstanser ställde sig positiva till förslaget, medan till exempel Statens kärnkraftinspektion inte ansåg att det finns laglig grund för staten att bidra med medel till forskning ur fonden som inte omnämns i
lagtext.
Det här har regeringen tagit fasta på. I ett beslut från Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet framgår det att trots att regeringen anser att frågan är mycket angelägen har man inga planer på att revidera lagen så att Kasams förslag kan bli verklighet.
Kasams ordförande, professor Kristina Glimelius, är besviken över beslutet.
— Jag ställer mig frågande till över att det ska krävas ett riksdagsbeslut för att man ska kunna ta pengar ur Kärnavfallsfonden till den här forskningen, säger hon.
Miljardanslag
Trots beslutet finns det redan i dag goda möjligheter till den forskning som Kasam efterlyser, menar departementet och ännu bättre ska det bli. 960 miljoner har regeringen anslagit till olika instanser, bland annat för forskning till stöd för en hållbar samhällsutveckling.
Bland annat nämns Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas). Den 1 mars kommer Formas att presentera en forskningsstrategi för framtida samhällsvetenskaplig miljöforskning. Huruvida kärnavfallsfrågan kommer att finnas med i Formas strategi kan inte Sture Blomgren, planeringschef på myndigheten, säga.
— Men säkerhetsfrågor och riskanalyser kommer att vara med, så i varje fall indirekt kommer frågan att belysas, menar han.
"Måste framgå tydligt"
Kristina Glimelius tycker att det måste framgå tydligt i regeringens regleringsbrev till de olika forskningsinstanserna att de ska syssla med kärnavfallsfrågorna.
- Om regeringen menar allvar anser jag att öronmärkta resurser ska gå till den här typen av forskning, säger Kristina Glimelius.
Kasams krav på oberoende forskning beror inte på att man tycker att SKB:s forskning är dålig. Tvärtom, menar Kristina Glimelius. Men den är inte fristående och oberoende eftersom de som bedriver den i dag är intressenterna själva. Det behövs flera aktörer för att få trovärdighet i processen kring kärnavfallet, menar Kasam vidare.
Departementets negativa reaktion på Kasams förslag kommer att tas upp i Kasams nästa möte veckan som kommer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!