Vid Margareta Larssons stånd trängdes femtio tomtar i olika former. Röda, blå, några gungandes i hammock. Tomtarna hade börjat ta för mycket plats i hemmet, kände hon.
– Det är arvegods från min mamma, vi var fyra syskon och fick dela upp alla tomtar emellan oss. Till slut blev det för mycket. Men hittills går det fint, tomtar säljer alltid bra.
Besökaren och Östhammarsbon Alice Lindell köpte fyra broderiset som pressats in mellan de många raderna av skäggiga porslinsfigurer. Hon besökte Alunda skördefest för första gången och tillsammans med sällskapet Lennart Johansson tog hon tid på sig mellan de fyrtio uppställda stånden.
– Vi har rört oss åtta meter på en timme, påminde Lennart Johansson.
Det fräste om det upphettade stålet vid Peter Sjökvist medhavda smidesstation. Järnet som värmts upp till 1100 grader formades till en spiral och böjdes till en jämn krok innan det brändes i linolja och såldes.
– Man kan ju spreja plåten med sprayfärg om man vill, men jag tycker det förtar känslan. Jag intalar mig att jag håller traditionen vid liv genom att göra på det krångligare viset, sa Peter Sjökvist och visade upp den färdigsmidda kroken.
Peter Sjökvist sysslar med så kallat ”skrotsmide”, han samlar gammal skräpplåt från hus och bilar och gör till smidesföremål. En slö motorsåg kan bli en kniv och gamla rostiga spikar till klädhängare.
– Den här spiken har suttit i något av Lennakattens lok och den kan jag använda och sälja. Ju mer rost, desto finare patina, om du frågar mig.
Augusti utgör skördemånad för Sveriges bönder och de som drabbades av den regniga sommaren har haft en tuff skördesäsong. En av de utställande bönderna vid Gärdebyn var Christian Hejdebäck, deltidsbonde med en egendriven gård vid Sörgården, Lövstabruk. Vid ett litet stånd sålde han squashplantor i plastbackar och morötter i smutsiga knippen.
– Mycket av de vi sådde under april och maj blev förstört av regnet, men nu under senare delen av sommaren har det tagit fart. Det finns ett stort intresse för närproducerat i Uppland och jag säljer lite till gårdsbutiker runt om i länet, men rik blir man inte.
Även vid Wiks slott hölls skördefest under söndagen och 3000 besökare kom för att se ett tjugotal lokala närproducenter. Utöver grönsaker såldes hantverk och smide och för de nostalgiska fanns möjlighet att åka häst och vagn till äppellunden för gratis äppelplockning.
NISCHAT. – Det går jättebra att sälja tomtar i september, det finns ingen säsong för tomtar, de kan man ha framme året runt, säger Margareta Larsson som hade ett av de mest udda stånden. Foto: Tor Johnsson
BOLLFRÄLST. Noah Wennqvist, 2 år, passade på att testa den nybyggda fotbollsgolfbanan under söndagens marknad.
DELTIDSBONDE. Christian Hejdebäck sålde närodlade grönsaker från den lilla egendrivna gården Sörgården vid Lövstabruk.
ÅTERANVÄNT. Smeden Peter Sjökvist är självlärd och smider på fritiden, allt från knivar till ljusstakar. Här är det en slö motorsåg som blivit en kniv.
”Under senare delen av sommaren har det tagit fart.”
Christian Hejdebäck, sålde bland annat squash och morötter på marknaden.
Inte bara bönder på skördefesten
Ekobönder, hobbysmeder och tomtesamlare blandades på gräsplätten vid Gärdebyn under söndagens skördefest i Alunda. 40 utställare fanns på plats och ett tusental besökare kom för att handla, smaka och titta.
Margareta Larsson sålde tomtar som hon ärvt efter sin mor.
Foto: Tor Johnsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!