"Inte alltid ägget som är viktigast"

Att sälja och köpa höns är en hobbyverksamhet som blir allt mer populär. Hundratals kom när hönsbytardag arrangerades i Ekeby för första gången.

Tre stycken av rasen SilveruddsBlå.

Tre stycken av rasen SilveruddsBlå.

Foto: Elin Igelström Nordahl

Östhammar2019-07-06 18:20

Solen sken när hönsbytardag för första gången arrangerades utanför bygdegårdsföreningens hus i Ekeby under lördagsförmiddagen. Dagen arrangerades av bygdegårdsföreningen i samarbete med flera hönsförsäljare och är ett forum där det mesta säjs – allt från höns och tuppar till avelsägg och matägg.

– Det är helt enkelt ett forum att förmedla hönsen. Det finns många olika raser att välja på. Sedan är det trevligt för hönsförsäljare och -köpare att träffa varandra. Det blir också som ett familjevent som är roligt för både vuxna och barn, berättar Ingrid Ragnar som är en av fem hönsförsäljare på plats.

I burarna fanns många olika raser för allmän beskådan. Brun-orangea Lohman, fasaner, gråvita Sussex och svarta Araucana och Maran var några av dem. Där fanns också en stor gul-orange Orpingtontupp. Rasen kommer ursprungligen från 1800-talets Storbritannien och är baserad på asiatiska raser. Vanja Åkesson har fått syn på tuppen.

– Vi har många höns hemma på gården och ville ha en ny tupp, berättar hon medan de packar ner tuppen i en papperskartong.

Ingrid Ragnar berättar att det för köparen inte bara handlar om vilka raser som kan ge de bästa äggen. Det finns flera anledningar till att folk väljer mellan de olika raserna.

– Köparen går mycket på hur de olika raserna ser ut. Många vill köpa vackra och stiliga höns. En del väljer utifrån vilket temperament och karaktär som de har, säger Ingrid Ragnar.

Hon fortsätter:

– En del har höns för äggen men en del för att det är ett sällskapsdjur. Det är som en del av familjen och man sätter namn på dem. Det är därför inte alltid ägget som är det viktigaste utan hönan. Det kan vara väldigt nördigt, berättar Ingrid Ragnar och skrattar.

Hur populärt är det att köpa höns i dag?

– Det blir mer populärt, mycket på landet i olika samhällen såklart men det finns även folk i Stockholms innerstad som köper och har höns. Det är något rofyllt med att ha höns och jag tror att många längtar efter den ron. Sedan är det olika från varje kommun hur tillståndet ser ut över hur många höns som man får ha.

Mikael Carlsten bor i hus i Rasbo och har köpt fyra nya svarta hönor, bland annat två Maran.

– Vi äter mycket ägg hemma och har på grund av allergier inte haft så mycket andra djur hemma tidigare. Vi har redan ett tiotal höns som är av lite olika raser. Det är trevligt med en sådan här dag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!