Inspirerande smide fulltecknat i Gimo

Det bankas och putsas och pysslas för fullt i Electro Designs lokaler i Gimo. Ett tjugotal personer har samlats för kurs i silversmide i ABF:s regi. Amatörer och proffs lär av varandra och tillverkar allt från dospskedar till smycken med egen design.

Varje vecka träffas ett gäng i ABF:s regi i Gimo för att ägna sig åt silversmide. Ingrid Lindfors och Klas Mannby har varit med länge.

Varje vecka träffas ett gäng i ABF:s regi i Gimo för att ägna sig åt silversmide. Ingrid Lindfors och Klas Mannby har varit med länge.

Foto: Erika Hagegård

Östhammar2010-03-22 22:04
Koncentrationsnivån är hög och trots att smörgås och kaffe står framdukat verkar ingen vilja avbryta arbetet. Några fikar i all hast och fortsätter sedan ivrigt. Det gäller att utnyttja den tid man har. Tio gånger under våren och tio gånger under hösten samlas silversmederna i Gimo. Ingen ser sig som ledare utan de hjälps åt och delar med sig av erfarenheter och idéer. Ingrid Lindfors är en av veteranerna, hon har ägnat sig åt silversmide i 20-25 år. Anledningen att hon började var att hon hade plockat några fina stenar i en herrgårdshage i Gävle.
- Jag ville använda stenarna och göra silversmycken. Sedan har jag fortsatt eftersom det är så roligt och dessutom överkomligt i pris, säger Ingrid Lindfors.

Kursverksamheten startade från början på Vuxenskolan och det var silversmeden Rolf Mikkelsson som drog i gång det hela. Och silversmide är populärt.
- Nu står folk i kö för att komma med. Det finns kurser inne i Uppsala också men där är det helt andra priser. De flesta av deltagarna här bor runt om i kommunen men vi har deltagare från Uppsala och Solna också, säger Ingrid Lindfors.
Var och en tar med sig eget material att arbeta med, men vissa verktyg har man tillsammans. Klas Mannby står vid en maskin och putsar på en sked med en kungsängslilja i ena änden.

Landskapsblomman verkar vara populär, vid bordet intill tillverkas en väggprydnad med samma motiv. Klas Mannby har med sig en samling av saker som han tillverkat genom åren. Det är salladsbestick, ljusstakar, små koppar och en ask med renmotiv på locket.
Minns du vad som var det första du gjorde?
- Den här silverasken med blomma på var det första jag gjorde för 17 år sedan. Den gör jag mig inte av med. Annars har jag gett bort mycket, det blir uppskattade presenter, säger Klas Mannby.
Idéer om vad man kan tillverka finns det gott om. Pekka Jonzon har hittat förlagan till sin ljusstake hemma hos svärmor. Nu böjer han till silverstänger som ska forma foten på ljusstaken.
- Det är hemskt roligt att hamra på silver men jag har gått över till lite tystare arbete, säger Pekka Jonzon.

Vid Christina Wahlbergs bord är det också lugnt. Hon sågar till små silverringar som ska sättas ihop till en kedja. Det bästa med kursen tycker hon är att hon får formge egna smycken.
- Det är roligt att göra sådant som inte går att köpa. Vi inspirerar varandra här på kursen. Jag tror att alla här har gjort namntags där de graverat in namnen på sina familjemedlemmar, säger Christina Wahlberg.
Många har tagit fasta på familjetemat. Ett exempel är en silverkula med texten "mamma" ingraverad, att hänga om halsen. En klassisk dopsked i silver filas slät av Cecilia Wahlberg.

Den som ska få skeden ligger fortfarande tryggt i Cecilias mage och är beräknad att komma ut om två och en halv vecka.
- Jag hoppas att jag hinner bli färdig med skeden innan dess, säger hon.
Tre intensiva timmar har gått och verktyg, kaffekoppar och nytillverkade alster plockas ihop. Några av deltagarna har möjlighet att slöjda hemma, andra får vänta en vecka tills det är dags för nästa kurstillfälle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!