Det visar en granskning som kommunrevisionen låtit göra.
Enligt revisionsbyrån KPMG pågår ett fungerande arbete mot kränkande behandling och diskriminering på skolorna i Östhammars kommun. Det finns dock en rad förbättringsområden. Återkopplingen till barn- och utbildningsnämnden har brister. I dag är rapporteringen om incidenter, kränkningar och trakasserier inte tillräcklig för att nämnden ska kunna bedöma om kommunens arbete är ändamålsenligt.
I granskningsrapporten pekar KPMG även på att nämndens styrning bör skärpas.
I dag saknar man till exempel en uttalad nolltolerans mot kränkande behandling och diskriminering.
I rapporten slår revisionsbyrån fast att det trots ett målmedvetet och systematiskt arbete förekommer elever som känner sig utsatta. Enligt Camilla Karlsson, en av de revisorer vid KPMG, som gjort granskningen, kan man dock inte utgå från att all kränkande behandling ska upphöra bara för att det bedrivs ett målmedvetet och systematiskt arbete mot kränkande behandling och diskriminering.
– Det här är ett löpande arbete som kommunerna måste jobba med. Det är orimligt att det inte skulle förekomma någon kränkande behandling, säger hon.
I ett fall som nu utreds av Skolinspektionen hävdar en förälder att hennes dotter är utsatt för trakasserier. Det ska ha pågått i två år. Föräldern skriver att skolan inte tar saken på allvar och att den inte agerar för att stoppa trakasserierna. Skolans rektor hävdar dock bestämt att skolan har agerat på rätt sätt.
– Vi har tillbakavisat förälderns alla påståenden, vi har dokumentation som visar att de inte stämmer överens med verkligheten och det är föräldern införstådd med, säger rektorn.
KPMG slår fast att det är viktigt att det förekommer en god dokumentation i alla de situationer som kan leda till en anmälan. Det räcker inte med att skolan agerar på ett tillfredsställande sätt. Samtidigt betonar revisionsbyrån att personalen är medveten om hur viktig en god dokumentation är.
Enligt KPMG tycker skolpersonal att elevhälsan är viktig.
Flera anställda pekar på att neddragningar inom dess verksamhet har skett. Samtidigt visar granskningen att personal inte tycker att bristande resurser är det största problemet för att åstadkomma en trygg miljö.
UNT har utan framgång försökt nå barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Lamell, S.
Gunnel Wahlgren, C, nämndens vice ordförande, vill inte uttala sig innan barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har sammanträtt. Det sker på torsdag.