Nyligen påpekade Claes-Inge Andersson, kommunikationschef på kärnkraftverket i Forsmark, att det var olyckligt om Uppsalapolisens insatsstyrka försvinner. De poliser som sätts in vid händelse av ett terrorangrepp mot kärnkraftverket och olyckor måste hitta i anläggningen och veta vilka funktioner som finns på området. Insatsstyrkan vid Uppsalapolisen är väl förtrogen med kärnkraftverket.
Men nu har styrkans samtliga poliser valt att lämna den. I dag står Uppsalapolisen alltså utan egen insatsstyrka.
Claes-Inge Andersson vill dock inte medge att Forsmarks Kraftgrupp känner någon oro.
Hans tidigare uttalande ska ses som ett konstaterande, säger han.
– Vi förutsätter att polisens arbete fortsätter som vanligt. Vi förlitar oss på att man ska lösa sin uppgift medan man bygger upp en ny insatsstyrka, säger han.
Samtidigt betonar han att det är Uppsalapolisen som beslutat att det ska finnas en särskild insatsstyrka. Det är inte ett krav från kärnkraftverkets sida.
I december förra året meddelade Uppsalapolisen att ordningspolisen ska genomgå en omorganisation. Insatsstyrkan ska slås samman med en annan avdelning och gruppens arbetsuppgifter ska breddas. Beskedet ledde till häftiga reaktioner. Personalen inom insatsstyrkan, som bland annat ska sättas in vid ett terrorangrepp mot kärnkraftverket i Forsmark, upplevde att beslutet fattats ovanför deras huvuden. Nu har styrkans 14 medlemmar valt att lämna den. Det betyder att den särskilda kompetens som byggts upp inom Uppsalapolisen inte finns tillgänglig längre.
Andrew Tomkinson, biträdande chef vid ordningspolisen i Uppsala, säger att det finns kompetent personal som kan sättas in. För tillfället pågår en dialog med piketpolisen i Stockholm och nationella insatsstyrkan. Han poängterar att det är polisens skyldighet att ha en beredskap. Kärnkraftverket är ett skyddsobjekt, säger han.
– Vi håller precis på att förbereda uppgifter för insatsstyrkan. Vi omfördelar arbetsuppgifterna både internt och externt.
En ny insatsstyrka ska bildas, men det dröjer innan den kan börja fungera. Enligt Anna Ransten, Polisförbundets lokala ordförande, kan det ta flera år innan en ny insatsstyrka fungerar.
– Det här är en grupp som arbetat tillsammans under flera år. Det är tråkigt att den inte finns kvar, säger hon.