Ingen oro över mördarsnigel
Lantbrukaren Håkan Jansson i Hackbol utanför Östhammar står tryggt med båda fötterna i den uppländska myllan när han säger att han inte tror att mördarsnigeln befäster den här östra delen av Uppland.
Håkan Jansson i Hackbol tror inte mördarsnigeln gör sitt inträde i Uppland.
Foto: Christer Bergström
Håkan Jansson har uppemot 100 mjölkkor och cirka 80 hektar vall. Han menar att det skulle vara omöjligt att skydda hela det området mot mördarsnigeln, om mördarsnigeln skulle göra sitt inträde här.
- Jag vet; man ska aldrig säga aldrig och tro att jag skulle klara mig jämfört med andra. Men med det klimat vi har här vågar jag tro att vi inte får se några mördarsniglar. Dessutom brukar naturen sköta det här bäst själv. Jag menar, mördarsnigeln måste ha naturliga fiender. Det varma klimatet är en. Det talas även om att grävlingar, igelkottar och andra djur som älskar svart skogssnigel inte tycker att mördarsnigeln smakar lika bra. Men om det inte finns någon annan föda? Då anpassar sig säkert djuren.
Nu ska Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), utreda förekomsten av mördarsnigeln. Det tycker Håkan Jansson är bra, men han påpeka att mördarsnigeln inte varit på tal med de kollegor han har i Uppland.
- Jag har inte gått och oroat mig för mördarsnigeln, inte heller gått och funderat på hur jag skulle kunna skydda mig mot den om den fanns här. Om den blir ett problem för man ta tagit det då. Just nu är min huvudvärk vildsvinen som bland annat har förstört den majs jag odlar.
När man ser ut över Håkan Janssons stora ägor ser man de karakteristiska rundbalar som omsluter gräset med vit plast. Varje bal väger omkring ett ton. Det är innehållet i rundbalarna, vinterfodret år djuren, som mördarsnigeln vill komma åt. Det finns misstankar om att djur har blivit sjuka när det funnits mördarsniglar i fodret.
- Ett sätt att skydda sig kan vara att förtorka ensilaget, säger Håkan Jansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!