Ingen Fiskarfest utan färsk strömming

Det blir strömming även till årets Fiskarfest. Men inte lika mycket som förut. Däremot är den tillagad enligt kons­tens alla regler och myndigheternas hårda krav, bland annat i Öregrunds skolas kök.

Gunborg Sundman i PRO Havsörnen har lagat strömming till Fiskarfesten i tio års tid. Det gjorde hon i år också men inte hemmavid som förut utan i köket på Öregrunds skola.

Gunborg Sundman i PRO Havsörnen har lagat strömming till Fiskarfesten i tio års tid. Det gjorde hon i år också men inte hemmavid som förut utan i köket på Öregrunds skola.

Foto: Eva Nevelius

Östhammar2005-07-03 00:00
Det står två tomma fisklådor utanför dörren och inne i hallen känns doften av färsk strömming. Siv Strömer, i vanliga fall mattant i Öregrunds skola, vakar över verksamheten. Hon har ställt upp ideellt på sin semester och utan henne hade det kanske inte blivit någon Fiskarfest. Åtminstone hade SPF Havs­örnen inte kunnat laga till sin Havsörnstallrik. För i år kände sig miljö- och hälsoskyddsnämnden tvungen att leva upp till livs­medelslagstiftningens skärpta krav.

Bara godkända lokaler
Det innebar att fisken bara får lagas i godkända livsmedelslokaler efter att ett speciellt tillstånd lämnats, och i skolköken måste någon i personalen finnas på plats.
SPF Havsörnen vände sig till Öregrunds skola och Siv Strömer ställde upp.
— Inte skulle det stupa på det här, säger hon nu.
Men det finns en risk att strömmingsbordet blir magrare än tidigare år. De andra föreningarna hoppade av när det visade sig att man inte längre kunde laga strömmingen hemmavid. Nu är det bara Havsörnen och två företag, Sandpärlan (personalrestaurangen vid Sandvik i Gimo) och Ica i Öregrund som står för strömmingsrätterna.
— Det är lite ensamt och det sätter oss i en svår sits. Vi kan ju inte göra så mycket att vi kompenserar för alla dem som har försvunnit, säger Jan Olof Aggeborn bekymrat.

Tar sig an mer matlagning
Men en hel del har de ökat produktionen och de sex medlemmar kommer nu att laga till 70 kilo strömming jämfört med 50 förra året.
Fast någon bitterhet mot kommunen visar de inte.
— Vi har fullständig förståelse för tjänstemännens agerande. De gör helt rätt som följer reglerna. Reglerna kan varken vi eller de göra något åt, men tycka om dem kan man ju ?
Hur länge strömmingsbordet kan överleva på det här sättet är osäkert. Och utan strömmingsbord, ingen Fiskarfest.
— Vi ska väl klara av 20-årsjubileet nästa år i alla fall, säger Jan Olof Aggeborn innan han återgår till matlagningen.

400 tallrikar förbereds
Det lär bli en sen torsdagskväll i skolköket och förmodligen blev det några timmar även på fredagen. Men då ska också 400 tallrikar med fem sorters strömming, flund­ror, tomatströmming, vildmarksströmming, Bolkabörsar och ansjovisrullader vara klara.
Åtta bord kommer att ställas upp utanför Öregrunds bibliotek på lördagen. Långt ifrån de gamla världsrekordlängderna. Men ett strömmingsbord i alla fall, trots allt.

Fotnot: Strömmingsbordet öppnar klockan 14 på lördag, men festen pågår från klockan 10 på morgonen till 01 på natten med bland annat Öregrundsrundan, barnteater, musikunderhållning och disko.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om