Inga spår av rysk inblandning i drönarincidenter

Säpos utredning om drönarna vid bland annat Forsmarks kärnkraftverk fortsätter. Ännu finns ingen misstänkt och någon koppling till främmande makt har inte kunnat hittas.

Den första drönarobservationen gjordes över Forsmark den 15 januari. Efterföljande dagar gjordes nya observationer även om det i flera fall aldrig kunde bekräftas att det faktiskt handlat om drönare.

Den första drönarobservationen gjordes över Forsmark den 15 januari. Efterföljande dagar gjordes nya observationer även om det i flera fall aldrig kunde bekräftas att det faktiskt handlat om drönare.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT-arkiv

Östhammar2022-02-25 08:00

Vid 20-tiden den 15 januari ska en vakt på Forsmarks kärnkraftverk ha siktat en drönare och larmade då polisen. De poliser som ryckte ut till platsen kunde sedan bekräfta att det var en drönare som de hade sett. Senare kom rapporter om drönare vid de andra svenska kärnkraftverken och på en rad andra håll. Sammanlagt fick polisen på kort tid in hundratals rapporter om misstänkta drönare runt om i hela landet.

Polisen inledde en särskild händelse men Säpo tog över förundersökningen gällande drönarna vid kärnkraftverken. Det hela rubricerades som misstänkt grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Detta trots att det var långt ifrån första gången som drönare siktades över Forsmark.

Sedan mitten av januari har det varit relativt tyst.

– Förundersökningen pågår fortfarande, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål.

undefined
Åklagare Hans Ihrman leder förundersökningen kring de drönare som ska ha observerats vid svenska skyddsobjekt i mitten av januari.

Det kan ta veckor innan utredningen är färdig och i nuläget finns inte någon misstänkt. Det finns fortfarande heller inte någon misstanke om att utländsk makt på något sätt skulle vara inblandad i drönarincidenterna.

Enligt Per Engström, kommenderingschef för polisens nationella drönarutredning som alltså inte innefattade drönarna vid kärnkraftverken, har huvuddelen av observationerna som ska ha gjorts på andra platser kunnat avfärdas.

– Det har funnits naturliga orsaker till att man sett drönare, i de fall där man faktiskt har sett drönare, säger Per Engström.

Nyligen rapporterade Dagens Nyheter att även Säkerhetspolisen kunnat avfärda de flesta av de tio observationer vid olika skyddsobjekt som ingått i deras förundersökning. Det skulle då gälla iakttagelserna kring kärnkraftverken. DN hänvisar till Per Engström som källa till uppgifterna, men det är inget som han vidhåller när UNT frågar.

– Det andra myndigheter har delgett oss är att främmande makt inte tycks ha varit inblandade i något ärende. Sedan får varje myndighet själva svara på hur de hanterar detta, säger han.

undefined
Per Engström vid polisens nationella operativa avdelning uppger att majoriteten av de observationer som gjordes på andra platser än vid svenska skyddsobjekt har kunnat avfärdas.

Säpo vill inte kommentera om man har avfärdat några observationer utan hänvisar till åklagaren och förundersökningsledaren Hans Ihrman.

– Det är inget som jag känner till, säger han.

Det finns fortfarande inga uppgifter om drönarobservationerna som gjordes vid kärnkraftverken hade något samband med varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!