– Det går inte av den enkla anledningen att vi i så fall har läkare som till exempel åker buss mellan Uppsala och Östhammar, och då tappar man tre timmars arbetstid. Det går inte när det är så ont om läkarresurser, säger sektionschefen Sven Ernstsson på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Målet är att alla patienter i länet ska ha samma tillgång barn- och ungdomspsykiatriläkare oavsett var man bor.
– Men det är inte detsamma som att man har läkare där man bor, utan att vi hanterar våra patienter utifrån deras behov med de resurser vi har.
Vad är skillnaden jämfört med den temporära lösningen som gällt från i juni?
– Förut försökte vi skava fram enskilda tider, då blev det svårt att se hur man prioriterade. Nu har vi byggt en tydligare struktur som gör att vi kan vika läkartider åt mottagningarna i Östhammar och Tierp även om vi tar emot patienterna i Uppsala.
Barn- och ungdomspsykiatrin har minst en vakant läkartjänst. Men även om man inom Akademiska sjukhuset fick tag på en barn- och psykiatriläkare är det inte säkert att en förstärkning sker på mottagningarna i Östhammar och Tierp eftersom behovet är så stort generellt.
– Det är något vi får ta ställning till då. Senast vi försökte rekrytera hade vi noll sökande, säger Sven Ernstsson.
Ingrid Nylund Olsson är kurator på Bruksgymnasiet i Gimo. Hon är bekymrad över förändringen som infördes i juni och säger till UNT att det redan har fått negativa konsekvenser för enskilda ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder, som behöver träffa läkare för att få förskrivning av medicin. Hennes uppfattning är att det blivit längre väntetider för att få träffa läkare för den som lider av nedstämdhet, oro, ångest eller har en depression.
– Det här är en utsatt grupp och en del kan tycka att det är otäckt eller otryggt att åka in till Uppsala.
Även Kicki Eriksson som är aktiv i föräldranätverket i Östhammars kommun är kritisk till att barn och ungdomar med adhd tvingas åka till olika ställen, beroende på vem de ska träffa på BUP.
– Det har varit en trygghet för barnen att få åka till ett och samma ställe med tanke på problematiken, de har ett behov av fasta rutiner. Mottagningen i Östhammar har också fördelen att det är ett mindre ställe.
Sven Ernstsson menar att Akademiska sjukhuset inte har något annat val än att koncentrera läkartiderna vid BUP till Uppsala. Att enskilda patienter fått vänta i flera månader på att få träffa läkare är inget som han hört talas om.
– Jag borde ha fått vetskap om något sådant, men jag kan inte utesluta att det förekommit utan att jag haft kännedom om det. Däremot kan jag bekräfta att folk har fått vänta på intyg för att vi har ont om läkare. Det är klart att när vi har färre läkare i dag än för ett år sedan så slår det mot alla invånare.