Inga fler reaktorer planeras i Forsmark

Om politikerna skulle ge sitt tillstånd är det fullt möjligt att bygga ytterligare reaktorer i Forsmark. Men några konkreta planer finns ännu inte enligt Vattenfall.

Foto: Rolf Hamilton

Östhammar2008-01-21 22:00
- Det där är rena spekulationerna och vi arbetar inte med spekulationer, säger Erik von Hofsten chef för medierelationer Vattenfall Norden.
Nästan varannan svensk (48 procent) ger sitt stöd till nya kärnkraftsreaktorer i Sverige. Det visar en opinionsmätning som Synovate genomfört på uppdrag av Dagens Nyheter.

Undersökningen kommer i kölvattnet av ett utspel från folkpartiet där man sade sig vara för att Sverige i framtiden skulle bygga ytterligare fyra reaktorer, två i Ringhals och två i Forsmark.
- Vi vill bygga ut där det redan finns kärnkraft i dag. Jag tycker att man måste komma i gång med den här diskussionen väldigt snart för att man ska kunna fatta ett beslut under nästa mandatperiod, säger Eva Flyborg vice gruppledare i folkpartiets riksdagsgrupp.
Hon hävdar att det finns politiker som är för en utbyggnad inom alla partier.
- Svenska folket har ändrat åsikt väldigt fort. Det finns en stor opinion som är positiv till kärnkraft i dag.

Rent praktiskt skulle det också vara fullt möjligt att bygga fler reaktorer i Forsmark. När kärnkraftverket planerades en gång i tiden fanns det långt gångna planer på en betydligt större anläggning.
- Jag tror det till och med diskuterades tolv reaktorer. Jag har sett kartritningar på åtta stycken och det industriområde som finns där i dag är gjort för fyra block, berättar Alf Lindfors tidigare vd för Forsmarks kraftgrupp och numera senior adviser åt Vattenfall.

Han menar att Forsmark förmodligen är den lättaste platsen i Sverige att bygga en ny reaktor på.
- Det finns gott om utrymme i Forsmark. Man har tillgång till både mark, vatten och kraftledningar.
Men även om politikerna skulle kunna enas om en utbyggnad får man räkna med att det tar tid. Det kan röra sig om åtta till tio år för tillståndsprövning och byggnation.
Och på Vattenfall har man ännu inte börjat fundera i de här banorna enligt Erik von Hofsten chef för medierelationer. I stället satsar man stort på andra energislag samt den uppgradering av kärnkraftverken i form av effekthöjningar som redan är på gång.

En som absolut inte kan tänka sig ytterligare reaktorer i Forsmark är kommunpolitikern Bertil Alm (c).
- Det är ingen hållbar lösning över huvud taget, säger han som också ifrågasätter den opinionsmätning som genomförts.
- Tusen personer är inget underlag alls. Som man ropar får man svar och just nu kopplar man ihop den här frågan med klimatdebatten. Vi skulle behöva ta en debatt i samhället kring vad det ena och det andra står för.
FAKTA
Forsmarks kärnkraftverk består av tre reaktorer som drivs av Forsmarks Kraftgrupp AB. Företaget ägs till 66 procent av statliga Vattenfall (Mellansvensk kraftgrupp äger 25,5 procent och EON Kärnkraft Sverige 8,5 procent). Kärnkraftverket står för en sjättedel av Sveriges elproduktion. Sommaren 2006 inträffade en allvarlig incident på kärnkraftverket i Forsmark och brister i säkerhetsarbetet konstaterades. Fortfarande står man under särskild tillsyn av Statens strålskyddsinspektion (SKI).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!