Destinationsbolaget Visit Roslagen meddelade i fredags att bolaget ansökt om konkurs hos Uppsala tingsrätt eftersom pengarna i bolaget tagit slut.
– Det är lite för tidigt att svara på exakt vad som kommer hända nu. Men turismservicen är otroligt viktig och något vi måste ha, säger Elin Dahm, näringslivschef i Östhammar.
Konkursförvaltaren Jakob Callmander säger att personalen ersätts med den statliga lönegarantin, men har bara arbetsplikt till den 17 juni.
– Under den tiden hoppas jag att vi ska hitta någon som tar över verksamheten, men kommunerna behöver nog planera för att kunna hantera verksamheten själva, säger Jakob Callmander.
Visit Roslagen bildades 2011. De tre kommunerna Östhammar, Österåker och Norrtälje tog tillsammans drygt 35 procent av aktierna och resterande aktier av privat aktörer. Men kommunerna har under ett antal år planerat att sälja sina aktier. Det har ansetts problematiskt att kommunerna upphandlar tjänster till ett bolag man delvis äger.
I vintras ändrades aktieägaravtalet för att det skulle vara möjligt för kommunerna att sälja aktierna. Som privatägt skulle Visit Roslagen få bättre förutsättningar att driva sin verksamhet.
– Problemet är att det tagit alldeles för lång tid. Vi har haft intressenter som varit beredda att gå in, men de har hunnit dra sig ur, säger Jörgen Eriksson, vd för Visit Roslagen.
Han tog över vd-posten för drygt ett år sedan och ansåg då att verksamheten var gravt underfinansierad.
Den nya gemensamma upphandlingen som kommunerna gjorde 2021 innebar 40 procent lägre ersättning. Både tidigare vd och stor del av personalstyrkan lämnade bolaget och 2022 gick bolaget med stor ekonomisk förlust.
– Kravställan från kommunerna motsvarade inte alls det som de var villiga att betala. Men kommunerna vägrade skjuta till mer pengar, säger Jörgen Eriksson.
Borde ni inte vidtagit fler åtgärder för att undvika en konkurs?
– Vi trodde på allvar att det skulle gå, men möjligtvis var det en felbedömning.
Destinationsbolaget gjorde om sin organisation. Men i höstas kom beskedet kommunerna drog sig ur, förutom Östhammar som upphandlade turistbyrån i Öregrund även för 2024. Norrtälje var missnöjda med hur bolaget stöttat framför allt mindre företag. Men för Visit Roslagen beskrivs beskedet som en chock.
Enligt Jörgen Eriksson är det obegripligt att kommunerna inte vill samarbeta och marknadsföra sig under ett gemensamt namn. Han menar att Norrtälje kommun varit drivande i att överge samarbetet för att framhäva sig själva.
– Att samarbeta kring ett platsvarumärke, som man gör i exempelvis Dalarna eller på Österlen är nödvändigt. En enskild kommun har inte kompetens, tid eller resurser att göra det på egen hand. Men de här besluten fattades extremt snabbt, utan konsekvensanalys, säger Jörgen Eriksson.
Östhammars kommun säger dock att man kommer fortsätta arbeta enligt den gemensamma destinationsstrategin kallad "Roslagen 2030" som tagits fram tillsammans med Österåker och Norrtälje. Men hur omfattande verksamheten blir eller hur turisterna drabbas är fortfarande relativt oklart.
– Kommunen är auktoriserad att driva turistbyrå. Vi kommer att ha en öppen turistbyrå i Öregrund i sommar, oavsett i vems regi det blir. Men vi kommer inte kunna erbjuda alla de tjänster, exempelvis biljettförsäljning, som bolaget gjort, säger kommunens destinationsutvecklare Lisa Karm Togo.
Under våren har Östhammar byggt upp en egen hemsida med exempelvis turistinformation och evenemangskalender.
Kommunstyrelsens ordförande i Östhammar, Fabian Sjöberg (M), beklagar konkursen men anser att ett stort ansvar vilar på bolaget.
– Vi har saknat en djupgående åtgärdsplan för att stärka ekonomin. Kommunerna har varit minoritetsägare i bolaget och inte haft en operativ roll i hur bolaget styrs. Det är olyckligt hur Visit Roslagen beskyller kommunerna för det här, säger Fabian Sjöberg.
Han anser inte att någon skugga ska falla på Norrtälje eller Österåker och håller inte med om att kommunerna betalat för lite för de tjänster man köpt.
– En upphandling är en ömsesidig överenskommelse. Det har inte heller presenterats någon färdig intressent för att köpa kommunernas aktier. I stället har det från bolaget föreslagits att vi ska skänka bort våra aktier. Det handlar inte om någon stor summa pengar, men så kan vi inte hantera skattebetalarnas resurser, säger Fabian Sjöberg.