Ilskna röster om slutförvaret: "Jag är jättefrustrerad"

Medan svenska politiker dröjer med beslut är Finland snart klara med sitt slutförvar för utbränt kärnbränsle. På fredagen höll SKB ett seminarium där finska systerbolaget delade med sig av sina erfarenheter.

Planen är att slutförvaret byggs på 500 meters djup i berget i Forsmark. Fullt utbyggt – någon gång på 2080-talet – omfattar förvaret mer än sex mil med tunnlar med plats för mer än 6 000 kopparkapslar med använt kärnbränsle.

Planen är att slutförvaret byggs på 500 meters djup i berget i Forsmark. Fullt utbyggt – någon gång på 2080-talet – omfattar förvaret mer än sex mil med tunnlar med plats för mer än 6 000 kopparkapslar med använt kärnbränsle.

Foto: SKB

Östhammar2021-10-15 19:30

Medverkade på det digitala mötet gjorde förutom SKB och finska motsvarigheten Posiva, även en expert från Strålsäkerhetsmyndigheten SSM och kommunala representanter för de båda kärnkraftskommunerna Östhammar och Oskarshamn.

Alla lyfte gemensamt att de vill se ett snabbt beslut från regeringen angående tillåtlighet för att bygga slutförvaret i Forsmark. Så här långt har regeringen sagt ja till ökad inlagring av använt kärnbränsle i mellanlagret i Oskarshamn, men de dröjer med beslut angående slutförvaret i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. 

undefined
Andreas Erlandsson (S) kommunalråd i Oskarshamns kommun.

Kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) från Oskarshamn skrädde inte orden:

– Vi är en liten kommun som tar ett stort nationellt ansvar. Jag är jättefrustrerad över att regeringen valt att dela upp ansökan. Jag sitter en mil från 8 000 ton använt kärnbränsle, som nu kan öka till 11 000 ton, och vill ha en helhetslösning, sade han.

– Vi fattade vårt vetobeslut 2018, i den förra mandatperioden, och vill ha ett besked innan vi måste byta ut ett fullmäktige till, lade han till.

Både Andreas Erlandsson och Margareta Widén-Berggren (S), kommunalråd i Östhammar, menade att det måste tas beslut innan medborgarna i de två kärnkraftskommunerna tröttnar på frågan.

– I dag är över 80 procent i vår kommun positivt inställda till kärnkraften. Vi har bra kompetens och kunskap i frågan nu, men det kan ändras, sade Margareta Widén-Berggren.

För Strålsäkerhetsmyndigheten är ansökan så komplett den kan bli. 

– Vi anser att utformningen av metoden för slutförvaret som SKB presenterat är robust och uppfyller kraven, sade Lisa Ranlöf, enhetschef Tillståndsprövning kärnteknik SSM.

undefined
Mellanlagringen av använt kärnbränsle i Oskarshamn. Idag finns här 8 000 ton bränsle.

Med på seminariet var också en representant för finska Posiva. UtvecklingschefenTiina Jalonen berättade var i processen Finland befinner sig. Just nu byggs ett slutförvar intill det finska kärnkraftverket Olkiluoto. Metoden att förvara bränslet i kopparförslutna rör omgivna av bentonitlera är densamma i Finland som i Sverige. 

Posiva började bygga 2016 och räknar med att slutförvaret ska vara klart 2023. Här har partierna varit eniga, även de gröna, om att ansvaret måste tas nu, inte skjutas upp.

Tiina Jalonen fick frågan om vad hon tror krävs för att Sverige ska komma vidare i frågan.

– Ni behöver modiga politiker, svarade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!