Även om de anställda på Gimoverken märkt av att orderingången varit låg kom varselbeskedet som en överraskning för många.
– Jag förstår inte varför företaget gör så här. De använder sig inte av de verktyg som man har, säger Thomas Andersson som är ordförande för IF Metall på Sandvik Coromant i Gimo.
Det som han och många andra undrar är varför arbetsgivaren inte utnyttjar det arbetstidsavtal som innehåller en tidsbank. Genom avtalet kan arbetsgivaren beordra fabrikspersonalen att jobba övertid utan att betala ersättning när trycket är högt, och omvänt får de anställda gå ned i arbetstid med bibehållen lön när efterfrågan av företagets produkter på världsmarknaden viker.
– Volymerna går upp och ner. Genom att utnyttja tidsbanken kan företaget behålla kompetensen även när det går dåligt. Tidsbanken innebär också en trygghet för de anställda och den gör att man engagerar sig mer i företaget. Nu skapar man en oro, framför allt bland de yngre, säger Thomas Andersson.
Han menar att företagsledningen gör ett misstag som inte ens försöker använda sig av arbetstidsbanken som ger de anställda möjlighet att ha 320 timmars plus- eller minustid.
– Det är klart att vi ser att det går nedåt. Men genom att använda de verktyg man har klarar vi oss längre, och det skulle skapa en större förståelse bland de anställda om man sedan kommer till en punkt när det inte går. Nu varslar man först och säger att det inte ser bra ut långsiktigt. Det ger inga bra vibbar.
Men Yngve Krantz, som är platschef på Gimoverken, försvarar beslutet.
– I det läge vi är så räcker det inte med tidsbankerna. Vi måste strukturellt minska våra kostnader.
Vad ska man ha tidbanken till om den inte utnyttjas i kärva tider?
– Det finns situationer när den använts i år och vi kommer att använda den i höst också. Men det räcker inte för att lösa den här situationen, säger Yngve Krantz.
År 2009 varslades 350 anställda om uppsägning i Gimo, men genom ett tillfälligt krisavtal där de anställda gick ned till 80 procents arbetstid med 90 procents lön lyckades man rida ut stormen och ingen tvingades sluta. Att göra något liknande nu är inte aktuellt.
– Varje situation har sin lösning. Som vi ser det i dag behöver vi göra strukturella och bestående förändringar som stärker vår konkurrenskraft i framtiden. Det är också viktigt för att bibehålla arbetstillfällen i Gimo, säger Yngve Krantz.