Idrott och kulur populärt på Vallonskolan
Kampen om platserna till Vallonskolans hockey- och dans/musikklass var hård. Över 50 elever sökte de 28 platserna. Nu går temaklassen sin första termin. Skolan ser satsningen som en överlevnadsfråga.
I temaklassen går 28 elever. 16 stycken har hockey som inriktning, 12 stycken dans/musik. Trots att Vallonskolan bara informerade om den nya utbildningen inom Östhammars kommun kom det sökande ända från Uppsala. Genom uttagningsprov valdes de bästa ut. Men även om metoden är godkänd av Skolverket väcker den starka känslor.
— Det är inte alls roligt att behöva sålla bort. Många blir jättebesvikna. Men samtidigt har vi varit väldigt tydliga med reglerna som gäller, säger Johan Höglund.
Skolans biträdande rektor Kjell Karlsson ser satsningen som en nödvändig åtgärd för att säkra Vallonskolans framtid. I dag har skolan 260 elever från årskurs 6 till 9, men under de kommande åren väntas elevunderlaget tunnas ut betydligt. Enligt Kjell Karlsson riskerar elevantalet halveras runt 2010-2011 om inget görs.
— Temaklassen är ett sätt för oss att behålla eleverna, säger han och konstaterar att skolan lockat elever från orter som Alunda och Östhammar.
Att det blev just ishockey beror på att sporten har ett starkt fäste i Gimo. Dessutom har Kjell Karlsson en karriär som ishockeydomare bakom sig och berättar med stolthet i rösten att han dömt VM-finalen mellan Kanada och Tjeckien 1985.
12-åriga Julia Östlund från Alunda och Julia Johansson från Gimo åker med säkra skär över isen. De är de enda tjejerna bland hockeyeleverna och spelar i Gimos hockeyklubb på fritiden.
— Jag tyckte att det verkade kul att spela hockey i skolan också, säger Julia Östlund som tror att många ungdomar kan tänka sig att åka en bit för att få hockey eller dans på schemat.
I den intilliggande idrottshallen tänjer de tolv dans- och musikeleverna ut kroppen under danspedagogen Elin Ömans ledning. Eleverna har tre timmar hockey eller dans/musik i veckan. Utöver det läser de precis samma ämnen som vanliga elever. Elin Öman tror att specialinriktningen gör dem mer studiemotiverade.
— Jag tror att de klarar resten av skolarbetet bättre. Man blir piggare av fysisk aktivitet och gladare om man får göra sådant som man tycker är roligt också, säger hon.
I februari ska skolan besluta om satsningen ska fortsätta. Enligt Kjell Karlsson lutar det dock mot fler temaklasser och en offensivare satsning för att locka fler elever från Uppsala kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!