Idogt jobb bakom ubåtsfynd

Det är intresset för marinarkeologi, i synnerhet för ubåtsvrak från andra världskriget, som driver Björn Rosenlöf och hans söklag. Bakom upptäckten av det sovjetiska ubåtsvraket SC 305 ligger ett idogt arbete, som möjliggjordes av historiska och tekniska kunskaper.

Björn Rosenlöf, en av de personer i söklaget som hittade den sovjetiska ubåten SC 305.

Björn Rosenlöf, en av de personer i söklaget som hittade den sovjetiska ubåten SC 305.

Foto: Privat

Östhammar2007-07-13 19:55
Björn Rosenlöf, som är en av de personer som hittade det sovjetiska ubåtsvraket SC 305, har sin uppfattning klar.
- Jag tycker att ubåtarna ska ligga kvar. Om man bortser från miljöhänsyn anser jag att det är gravplatser.
På samma gång tycker han att det är viktigt att medvetandegöra människor om vad som hände i Europa för bara 60 år sedan.
- Det är lätt att glömma historien. Saker och ting kan förändras och moderna människor kan vara rätt naiva, säger han.
Beträffande SC 305 tyckte söklaget inte att det fanns något skäl att hålla upptäckten hemlig.

- Vi valde att gå ut med det framförallt för att ryssarna skulle få veta vad som hände med deras anhöriga, säger Björn Rosenlöf.
För att lyckas att hitta en ubåt som SC 305 krävs både historiska och tekniska kunskaper. Medlemmarna i söklaget, som består av både svenskar och finnar, kompletterar varandra, berättar Björn Rosenlöf.
- Alla bidrar på sitt sätt. Det är en lång process bakom en upptäckt. Det börjar med stökningar i arkiv, men man måste veta var man ska leta, eftersom det finska krigsarkivet är oerhört stort. Ofta rör det sig dagböcker som kan vara svåra att tyda. Sture Hultqvist, som ingår i söklaget, har byggt den sidescansonar vi har använt oss av. Det unika med vårt arbete är att vi både har de historiska kunskaperna och den tekniska kompetensen, säger han.

Vad ligger bakom deras ansträngningar? Enligt Björn Rosenlöf är det intresset för marinarkeologi och i synnerhet intresset för ubåtsvrak som driver dem.
- Vrakletare är främst intresserade av ubåtsvrak. Ubåtar är ju enbart ett vapen och det finns en enorm laddning och spänning runt sådana här ubåtsvrak, säger han.
Att ett annat söklag hade filmat ubåten samma vecka som Björn Rosenlöf och hans söklag gjorde det hade de ingen aning om. Han är poängterar att hans söklag var först med att hitta vraket.

- Det är lustigt
sammanträffande att två olika söklag filmar samma vrak som legat på Östersjöns botten i 65 år, säger han.
Något intresse att tjäna pengar på upptäckten fanns överhuvudtaget inte.
- Det här är ett fritidsintresse. Vi hade kunnat tjäna några tusenlappar, men det hade inte fått oss att må bättre och vi vill inte profitera på ubåtsbesättningens öde, säger Björn Rosenlöf.
Det massmediala intresset för upptäckten var mycket större än vad han hade väntat.
- Egentligen är inte det här en stor nyhet. Det var en spektakulär sänkning, men jag har tagit emot samtal från journalister från Ryssland, Finland, Frankrike, Tyskland, USA, Kanada och Tjeckien förutom alla svenska journalister som hörde av sig, säger han.
FAKTA/Björn Rosenlöf
Ålder:
38
Yrke: Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm
Bor: I Åkersberga
Familj: Hustru och ett barn
Fritidsintressen: Vrakletning och teknisk dykning. Har dykt sedan 1989 och började med teknisk dykning 1996.

I söklaget ingår förutom Björn Rosenlöf och Sture Hultqvist sex personer till. Dessa är Kenneth Gustavsson, Ingvald Eckerman. Mårten Zettreström, Bo Johnsson, Peter Clausen och Henrik Barkman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om