I Ramhäll lyftes mångfalden fram

Från grytorna vid Ramhälls bygdegård steg dofterna av kinesisk chilikyckling på nationaldagen. Den som ville kunde även prova äkta Yorkshirepudding med sås eller en italiensk, gräddig tiramisù.

Östhammar2006-06-07 09:10
Närmare hundra personer hade tagit sig till lilla Ramhäll för att fira nationaldagen. Åsa Hårsta Löfgren som är vice ordförande i arrangerande Olands Västra Gille berättade att föreningen vill lyfta fram den mångfald som finns i
bygden.
— Det bor människor av många nationaliteter här i Ramhäll. Det är lite uppstudsigt att lyfta fram på nationaldagen kanske, men vi tänkte ändå passa på.

Många olika maträtter
I ett tält serverades maträtter från bland annat Indien, Italien och Grekland. Vid karotterna stod Janka Sundgren som bor i Gundbyn, men ursprungligen kommer från Ungern. Hon hade dagen till ära lagat ungersk gulaschsoppa.
- Jag vill veta exakt vad den innehåller innan jag smakar, sade en kvinna skämtsamt när Janka Sundgren försökte erbjuda en provsmakning.
Intill Janka Sundgren fanns Ramhällsbon Xinya Lu som är från sydvästra Kina. Hon bjöd på chilikyckling med vitlök, ingefära, paprika, lök och en del frukter och kryddor som saknar svenska namn.
— Vi brukar köpa kryddor när vi är i Kina, det är svårt att få tag på här, sade hon.
Rod och Sandra Price är Hemmingsbybor sedan två år. Tidigare bodde de i Sheffield i England och på nationaldagen bjöd de på Yorkshirepudding med gravy, som är ett slags brunsås. Ramhällsbon Catharina Wahlström testade, men puddingen föll henne inte alls i smaken.
— Men nu har jag provat i alla fall, sade hon och ropade på fyra­årige sonen Riccard Lundmark som visade sig tycka mycket om puddingen, som enligt honom påminde om pannkaka.

Svensk gräddtårta
En som gillade det mesta var Alundabon Sven-Erik Holmström.
Kommer du att laga något liknande hemma?
— Nej, det vet jag inte. Men någon gång kan det vara kul att smaka på sådant som man inte äter här.
Lite svenskt blev det ändå på nationaldagen, med kaffe och gräddtårta. Dessutom var det tipspromenad och gissningstävling om storleken på svenska flaggan. Och trots att folk hade fullt upp att fira nationaldagen med utländsk mat, tipspromenad och ett flertal loppisbord blev den svenska nationalsången sjungen till sist. Ramhällsbon Albin Geijer tog ton. När sången var till ända var det som om ingen riktigt visste vad som borde göras.
— Ja. Bra, sade Albin Geijer efter ett ögonblicks tystnad.
Sedan kom det som kanske är bland det mest svenska: spridda, och något försiktiga applåder från de församlade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!