I Lars Molins fotspår

Solen strålade när Lars Molin-sällskapet ordnade en rundtur till molinska filminspelningsplatser på söndagen.

Tusköbron är med i filmen Badjävlar.

Tusköbron är med i filmen Badjävlar.

Foto: Emma Eriksson

Östhammar2014-05-04 20:52

Lars Molin är en av de verkligt folkkära svenska författarna och regissörerna i modern tid. En Molin-fan som följde med till de lokala kultplatserna var Peter Johansson, på 1970-talet känd som ishockeytränare i Almtuna. Han lärde känna Lars Molin på ett stamfik vid torget i Östhammar.
– Det var där man satt om man ville veta vad som hände i stan. Molin berättade historier. Han hade förmågan att fånga människor. Han kunde prata med alla människor på deras vis. Han hade en stor humor och han kunde lyssna, säger Peter Johansson, numera sommarboende på Söderön.

Lars Molins genombrott som tv-dramatiker kom 1971 med Badjävlar, en historia om kommunpolitik och spänningsförhållandet mellan lokalbefolkning och sommargästande storstadsbor i Roslagen, med Ernst Günter i huvudrollen.

Filmen Den tatuerade änkan från 1998 om kvinnlig frigörelse och med Mona Malm i huvudrollen gav Molin en internationell ryktbarhet. Älskad av många är också tv-filmen Midvinterduell om en bonde – spelad av Ingvar Hirdwall – som vägrar att böja sig för överheten (Vägverket) i kampen om en mjölkpalls placering.

Iréne Holmgren är ordförande i Lars Molin-sällskapet.
– Sanningen bakom den filmen är att Lars själv körde sönder en mjölkpall när han var ute i tjänsten för Vägverket. Det var på den tiden som mjölkpallar höll på att avvecklas. Bonden ville ha ersättning av Vägverket, men Lars sade emot. Det var så han fick idén till filmen, berättar hon.

Söndagens träff började i Söderögården med att Margaretha Mattsson, ordförande i hembygdsföreningen, berättade sina minnen från inspelningen av Midvinterduell i mars 1983.
– En inspelningsledare ringde en dag och kom sedan på besök hem till mig tillsammans med Lars Molin. De letade efter miljöer. Inspelningen blev tre oförglömliga veckor. Jag var statist. Hela byn var med. Mona Malm satt ofta i mitt kök och pratade och hon var väldigt trevlig. Men Ingvar Hirdwall såg man knappt till, berättar hon.

Efter föredraget bar det av till tre inspelningsplatser på Söderön. Platsen för mjölkpallen i Midvinterduell var den första anhalten. Här är en mjölkpall rest till Molins ära 2010. Sedan åkte sällskapet vidare till Tuskötäppan, det lilla brospannet mellan Söderön och Tvärnö som Ernst Günter i Badjävlar tyckte var för ynklig för att kallas en bro. Sedan i väg till Tvärnö såg där Ingvar Hirdwall hämtade sitt virke till nya mjölkpallar i Midvinterduell.

En lång rad populära filmer

Lars Molin föddes i Järpen i Jämtland 1942. Han kom till Östhammar i mitten av 1960-talet där han arbetade som vägmästare på dåvarande Vägverket. Han skrev romanen Bomsalva 1970, som blev film 1978. Han författade manuset till filmen Badjävlar 1971, som blev hans genombrott som dramatiker. Han var manusförfattare eller regissör i 25 filmer, bland andra Midvinterduell, Potatishandlaren, Höjdhopparen, Saxofonhallicken, Kejsaren av Portugallien och tv-serien Tre kärlekar. 1998 tilldelades han en Emmy Award för filmen Den tatuerade änkan. Han avled i hjärtinfarkt året därpå, 57 år gammal. Tio år senare bildades Lars Molin-sällskapet med uppgift att vårda hans minne. Sällskapet har 212 medlemmar. Den 8 november arrangerar sällskapet en filmfestival i Östhammar med några av Molins filmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!