På Mellangården på Tvärnö utanför Östhammar har 74 (sjuttiofyra!) lamm fötts bara den senaste månaden.
– Och tio-femton till väntas inom den närmaste tiden, säger lantbrukaren Eva Medin Johansson och stryker sig över pannan.
Hon och maken Anders Johansson har en stor gård långt ned på Tvärnö full med får, nötkrateur och höns.
Plötsligt kommer Esso farande ut ur en lada. Esso är gårdens vallhund, en border collie. Han har intensiva dagar som ska hålla reda på alla fåren. Han vallar dem in i och ut ur hagen morgon och kväll. Flocken har växt till dubbel storlek från 70 till 144 djur på bara en månad. Men Esso har respekt med sig och gör jobbet effektivt, och mycket snabbare än vad Eva och Anders skulle klara.
– Vi tar in djuren på natten för vi har haft problem med lo. Också räven går här. Och så har vi korpar, säger Eva.
Tackorna blev dräktiga i oktober sedan tre baggar hade gjort sin insats. Baggarna hålls nu i en hage för sig.
– Tackor kan bli dräktiga när som helst, men vi försöker styra betäckningen till en viss tid i oktober när tackorna brunstar för att lamningstiden inte ska bli så utdragen, förklarar Eva.
Fem månader senare, under mars och april, är det dags för lamningar.
– Det händer att vi måste hjälpa till med något lamm som ligger fel och tackan har krystvärkar, men annars klarar de allt själva, säger Eva.
Inne i ladugården finns en övervakningskamera. De flesta lamningar sker under tidiga morgontimmar, så det gäller att vara beredd om något går fel.
Och det kan det göra senare, fast på ett annat sätt. Det händer att tackor inte vill kännas vid något av sina lamm.
– Kanske för att de inte kommer ihåg vilka de har lammat. Tackor kan vara väldigt dumma mot lamm som de inte tror är deras, säger Eva.
Dessa lamm blir bortstötta. Naturen kan vara grym, men Eva och Anders tar hand om dessa djur som ”flasklamm”. Lammen får bo för sig själva och de får mjölk på flaska. Den människa som matar ett sådant lamm blir populär och får räkna med att ha lammet i hasorna.
– När det är dags för bete i maj-juni har de blivit så pass stora att de klarar sig själva, säger Eva.
Mellangården ligger idylliskt i en hagmark med ekar och stora stenblock, delvis i ett naturreservat. Den steniga terrängen är idealisk.
– Fåren tycker om att klättra och det är bra för klövarna. De gillar också att ligga högt och spana, säger Eva.