Läkaren arbetade på Östhammars vårdcentral som hyrläkare under sex veckor i slutet av förra året. Sekreterare på vårdcentralen reagerade på det läkaren skrev i journalerna, men tänkte "hen är ju läkare så det är nog rätt".
– När patienterna började komma på återbesök upptäcktes ett antal brister i journalerna. Jag beslutade att alla journaler skulle gås igenom och att läkarna skulle skriva avvikelserapporter om de upptäckte fel eller brister, säger Taina Polmé, verksamhetschef på vårdcentralen.
Sammanlagt skrevs nio avvikelser. Det handlar om diagnoser som inte finns, behandlingar som inte är vedertagna och uppföljningar som inte bokats in.
I en journal står att läkaren misstänker tjocktarmstumör, leukemi och lunginflammation. Läkaren skriver: "Återbesök vid behov", men startar ingen utredning.
En patient har enligt läkaren misstänkt bältros, lungförändringar och förändringar i tjocktarmen. Men patienten får själv boka en uppföljning "vid utebliven förbättring".
En annan patient söker vård för navelbråck, bihåleinflammation och snuva. I journalen står att allt detta beror på en dold urinvägsinfektion vilket enligt avvikelserapporten är "verklighetsfrånvänt".
En patient får diagnosen inflammation i näsa, svalg och öron trots att det, enligt avvikelserapporten, inte finns något som talar för detta. Patienten lämnar därmed felaktiga prover. Enligt avvikelsen har läkaren "satt in felaktig behandling och arbetar inte utifrån evidens och beprövad erfarenhet".
I ytterligare ett fall fick en patient behandling mot en diagnos som inte finns. I ett fall där en patient hade misstänkt MS skickades remiss till fel slags läkare. En patient som sökte vård för högt blodtryck fick behandling för urinvägsinfektion, och ingen behandling för högt blodtryck.
När alla journaler gåtts igenom anmälde vårdcentralen läkaren till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
– Vi har självklart också haft kontakt med regionens bemanningsenhet och företaget där läkaren är anställd. Vi har också infört nya rutiner, säger Taina Polmé.
De nya rutinerna innebär att en allmänspecialist ska gå igenom alla hyrläkares journalanteckningar. Övrig personal ska också flagga upp journalföring som avviker från det normala.
– Vi gör flera kontroller innan vi anställer en läkare och går igenom referenser. I det här fallet framkom tyvärr inget anmärkningsvärt i dessa.
Men det är inte första gången som samma läkare utreds av IVO. År 2018 arbetade läkaren på en vårdcentral i Stockholmsområdet och när läkaren hade slutat upptäcktes flera fall av felaktig behandling. Samma år fick läkaren kritik av IVO för just bristande journaldokumentation.
När Region Uppsala presenterar konsulter för verksamhetscheferna ska de ha kontrollerat utdrag från bland annat IVO.
– Vi är noggranna. Varför inget framkom i detta fall kan jag inte svara på, säger Taina Polmé.
Alla patienter som fick felaktiga diagnoser har besökt sina ordinarie läkare och inga allvarliga vårdskador har upptäckts, enligt vårdcentralen.
IVO håller just nu på och utreder läkaren. I ett uttalande till myndigheten försvarar och motsäger läkaren vissa uppgifter i avvikelserapporterna som de andra läkarna skrivit och hänvisar bristen på uppföljning till att konsultuppdraget tog slut kort efter patientbesöken.
UNT har sökt läkaren utan att få svar.