När Upplandsstiftelsen under tisdagen ska inventera delar av Kallrigafjärden får UNT följa med ut på vattnet. När de undersökte norra delen av fjärden för några dagar sedan hittades gott om abborryngel.
– Det är viktigt att veta var reproduktionsplatserna för abborre finns, då får man ett bra underlag om någon till exempel vill bygga en småbåtshamn i en vik. De som bor vid en vik vill gärna ha fullt med fisk och samtidigt en båtbrygga, vilket är en del av konflikten här ute, säger Johan Persson, sakkunnig från Upplandsstiftelsen.
Vi åker in på grunt vatten i viken, där det finns mycket vegetation och därmed ska vara bra lekvatten för fisk. En hylsa med sprängmedel sänks ned i vattnet en bit bort från båten och sedan hörs en hög smäll. Efteråt luktar det svavel och den inhyrda dykaren Gustav Johansson börjar håva in fiskar som flutit upp till ytan. Därefter dyker han ned i vattnet för att undersöka bottenmiljön. Två ettåriga abborrar är dykarens fångst, men inga årsyngel hittas.
Andra sprängningen görs längre in i viken vid vassen. Ett årsyngel håvas in, vilket visar på att det har kläckts abborryngel i just detta område i våras. Johan Persson lägger ynglet på en mätbräda. Maxlängden för ett yngel är 6,5 centimeter och denna abborre är lite kortare än så.
– Vi hade förväntat oss fler årsyngel här, eftersom det är en så pass bra lekmiljö för fisk då vattnet värms upp under våren. Men vi kommer att lägga ungefär femton skott till i området, för att få en god överblick av hur abborrbeståndet ser ut, säger Johan Persson.
Upplandsstiftelsen har under de senaste veckorna inventerat ett antal fjärdar vid Östhammarskusten. Hittills har färre årsyngel av abborre hittats än förra året i samma fjärdar.
– Det ser ändå hoppfullt ut och det är helt naturligt att det inte ser lika bra ut varje år, det där går i cykler. Det har delvis att göra med klimatet, till exempel är det viktigt med en stabil temperatur under våren, så att ynglen får bra uppväxtmiljö, säger Johan Persson, sakkunnig från Upplandsstiftelsen.