– Många unga kockar ringer mig och frågar: Hur får man den där söta smaken i bruna bönor? Och vad är det som gör att dillköttet smakar så sötsurt? De svenska smakerna är helt unika och få vet hur man skapar dem, sa Christina Möller.
Vad är då den svenska smaken? Enligt Christina Möller är det mycket; kryddpeppar, dill, senap, honung, allt det som vi har haft tillgång till i århundraden och som serverats vid de svenska matborden.
– Vi håller på att radera vårt matminne. Visst kan man använda sig av koriander och citrongräs, men husmanskosten bär på historier. Om jag hade frågat min mormor vad som var husmanskost så hade hon sagt lungmos och paltbröd, min mamma hade sagt köttbullar och kalops och mitt barnbarn lasagne. Allt det där är husmanskost, men från olika tider.
Trenden kring långkok blir allt större och den kromade korvstoppningsmaskinen finns snart i var mans kök. Christina Möller tror att den långsamma maten har blivit lyxig.
– Husmanskosten har kommit in i finsalongerna. Du får betala 115 kronor för en tallrik ärtsoppa på Operakällaren i dag. När man har allt förutom tid blir långkoket något att stoltsera med, sa Christina Möller.
Ärligt talat, har du aldrig kört en pizza i mikron efter jobbet?
– Ärligt talat, nej.