Regeringen beslutade i slutet av augusti att tillåta utökad mellanlagring av använt kärnbränsle i Oskarshamn. Svensk kärnbränslehantering (SKB) hade ansökt om tillstånd för både utökat mellanlager och ett slutförvar i Forsmark. Men regeringen valde, trots kritik från flera instanser, att dela upp ansökan. De motiverade agerandet med att mellanlagret riskerar att bli fullt 2023, vilket kan tvinga Vattenfall att stänga kärnreaktorer om inte ett beslut i den delen finns på plats i tid.
Nu ska regeringbeslutet om utökat mellanlager prövas av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och mark- och miljödomstolen. Regeringen har uppgett att prövningen om utökad mellanlagring kommer att gå snabbare än en prövning av slutförvaret eftersom att mellanlagret redan finns och är så kallad befintlig verksamhet.
Enligt domstolens föreslagna tidsplan ska man hålla huvudförhandling i maj nästa år och sedan preliminärt avgöra frågan i början av nästa sommar.
– Vår målsättning i ansökningsmål är att komma med ett första avgörande inom ett år, säger Anders Lillienau, rådman i mark- och miljödomstolen, som handlägger ärendet.
SKB ska senast i december lämna in sina yttranden med yrkanden till domstolen.
SKB ska även lämna in en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten. Hur lång tid den prövningen tar handlar främst om hur komplett ansökan är.
– Ärendet har hög prioritet men först när vi fått in ansökan kan vi ta fram en tidsplan för vår granskning, säger Elisabet Höge, utredare på enheten för Tillståndsprövning Kärnteknik hos SSM.
Enligt SKB själva gör beslutet om delad ansökan att man måste ta fram nytt "omfattande underlag" som enbart rör utökat mellanlager. Det handlar bland annat om nya säkerhetsredovisningar.
Statliga Vattenfall skickade efter regeringens besked ut ett nytt så kallat marknadsmeddelande, en varning om att risken för produktionspåverkan kvarstår. Samma varning skickades redan i våras och Vattenfall håller fast vid att det är osäkert om i första hand Forsmark 2 kan återstartas efter revisionen 2024.
Enligt Vattenfall har den nya tidsplanen från mark- och miljödomstolen inte påverkat osäkerheten, utan risken för produktionsstörningar kvarstår fram till dess att ett slutgiltigt beslut finns på plats. Och även om tidsplanen håller och domstolen avgör frågan nästa sommar kan den domen komma att överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.
Vad gäller slutförvaret i Forsmark är det oklart vad som händer härnäst. Regeringen har understrykt att arbetet med tillståndsprövningen fortsätter och de ska nu skicka en remiss till Strålsäkerhetsmyndigheten och Kärnavfallsrådet för att bedöma "ny forskning kring kopparkapselns skyddsförmåga". Regeringen vill att remissinstanserna tittar på en specifik forskningsartikel och bedömer om innehållet i den kan vara av betydelse för regeringens beslut om slutförvaret.
Än så länge har inte någon remiss skickats ut. Och någon konkret tidsplan för när regeringen kan fatta själva beslutet finns inte:
– Den bästa bedömningen jag kan göra i dag är att det behövs ett antal månader till innan vi kan ha ett beslutsunderlag som vi kan ta ett beslut på, sade miljöminister Per Bolund (MP) i slutet av augusti.
Centerpartiet och Liberalerna har anmält Per Bolund till konstitutionsutskottet för att utskottet ska utreda om ministern agerar klandervärt i kärnavfallsfrågan.