Det ser dystert ut för cinnoberbaggen. Den klarröda plattbaggen lever under barken på gamla aspträd och stubbar. För aspsplintbaggen, som också är beroende av gammal asp, ser det lite bättre ut. Den lever helst i döda grenar från asp.
Upplandsstiftelsen och länsstyrelsen räknar i dag att 90 procent av arternas bestånd finns i Uppsala län. För att bevara arterna har länsstyrelsen på uppdrag av Naturvårdsverket tagit fram ett åtgärdsprogram. Programmet gick ut på remiss i juni.
En av få platser, eller lokaler som det också kallas, där båda skalbaggarna har påträffats är naturreservatet Lyssnarberget som ligger utanför Hökhuvud i Östhammars kommun. Platsen är viktig för skalbaggarnas existens.
Maria Forslund, koordinator för hotade arter på länsstyrelsens naturmiljöenhet, och Pär Eriksson, natursekreterare och ekolog på Upplandsstiftelsen, möter UNT i Hökhuvud. Efter några minuters promenad befinner vi oss i naturreservatet.
– Vårt arbete handlar om att få fler människor medvetna om värdet hos dessa miljöer, säger Maria Forslund.
Pär Eriksson, som skrivit förslaget till åtgärdsprogram, förklarar att cinnoberbaggen och aspsplintbaggen trivs i Uppsala län eftersom det finns gott om gammal skog med asp i länet.
– Uppland har varit svårbrukat. Terrängen är fylld av stenar och det är på många platser svårt att ta sig fram, säger Maria Forslund.
Cinnoberbaggen har försvunnit från lokaler där den tidigare har påträffats.
– Arterna klarar sig inte under normala omständigheter, de klarar sig heller inte vid normalt naturvårdsarbete. Här krävs det specialåtgärder, säger Pär Eriksson.
Skogsbruk där gammal naturskog avverkas är det främsta hotet. Vedhuggning och ihopsamlande av aspgrenar som blir flis är också ett hot. Avsaknad av skogsbränder är ännu en förklaring.
I åtgärdsprogrammet föreslår Pär Eriksson en inventering och kartläggning för att man ska öka kännedomen om arternas utbredning och status. För kända lokaler föreslår han att särskilda åtgärdsprogram tas fram. Aspen är särskilt viktig.
– När det gäller asp behöver man inte göra så mycket, i stort sett ska man låta den vara. I modernt skogsbruk röjer man undan asp, säger han.