Hoppas på sjukskrivning - igen

Den arbetslivsintroduktion som Gimobon Tommy Lövström skulle gå för att få aktivitetsstöd har han inte kunnat delta i. Sedan i november måste han nämligen vara på vårdcentralen varje dag för att få medicin. Nu hoppas han bli sjukskriven igen.

Tommy Löfström får sitt dagliga dropp på vårdcentralen i Gimo. Sjuksköterskan heter Marlene Lundin.

Tommy Löfström får sitt dagliga dropp på vårdcentralen i Gimo. Sjuksköterskan heter Marlene Lundin.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2010-04-20 09:04

För Tommy Lövström i Gimo har de nya sjukskrivningsreglerna blivit en mardröm som aldrig tycks ta slut. Nu är tremånadersperioden med arbetslivsintroduktionen, som han varit för sjuk för att delta i, över. Men om han får någon sjukpenning från Försäkringskassan är ännu oklart.
UNT har under våren skrivit om Tommy Lövströms situation. Svåra knäproblem, trassel med proteser och en misslyckad steloperation som lett till en infektion har gjort Tommy Lövström till en av dem som i statistiken kallas för långtidssjukskriven. Under de senaste fyra åren har han inte kunnat utföra sitt jobb som målare. Men när de nya sjukskrivningsreglerna infördes vid årsskiftet blev han ändå utförsäkrad. Trots att han enligt läkarintyget är sjukskriven till den 31 maj.
- Riksdagen har fattat beslut om reglerna för när man har rätt till sjukpenning. Högst 2,5 år kan man vara sjukskriven i sträck, säger Karin Moberg vid Försäkringskassans huvudkontor.

Regeringens mål är att få fler långtidssjukskrivna i arbete. Men Tommy Lövström hade redan ett arbete. Han tvingades dock ta tjänstledigt i tre månader för att kunna få aktivitetsersättning, som innebär att a-kassedagar försvinner. Dessutom ger det betydligt mindre i plånboken än vad sjukpenningen gjorde tidigare.
- Jag hade ju redan ett jobb, det är så konstigt alltihop. Och man blir otrygg av att inte veta från den ena månaden till den andra vad man har för ekonomi, säger Tommy Lövström när UNT träffar honom på vårdcentralen i Gimo.

Tommy Lövström ligger med bar överkropp på britsen och benen utsträckta. Det vänstra benet är alltid sträckt, eftersom det är stelopererat. Korta sträckor kan han gå med hjälp av krycka och när han får ett inlägg till vänsterskon kommer det att gå ännu lite bättre. Men värken i höfterna och ryggen lär inte försvinna i första taget. Och medicinen gör honom trött. Att till på köpet behöva trassla med Försäkringskassan om diverse intyg för att få rätt att vara sjukskriven har tagit hårt på krafterna.
Undantagsvis kan man nämligen få förlängd sjukpenning. Det gäller exempelvis om den sjukskrivna vistas på sjukhus eller om personens medicinska tillstånd riskerar att försämras allvarligt om hon eller han genomgår ett arbetsmarknadspolitiskt program.
- Det är precis det som jag har hävdat i mitt överklagande med stöd av min husläkare, sjukgymnasten på Arbetsförmedlingen och facket, säger Tommy Lövström.

Men det har inte påverkat Försäkringskassans bedömning. Begäran om förlängd sjukpenning har fått avslag och när beskedet kom förra veckan kände Tommy Lövström att han nästan inte orkade mer.
- Jag höll på att bli helt knäckt. Nu har jag lämnat över allt till mitt fackförbund.
Ett ljus i mörkret är att Tommy Lövström har haft uppehåll från sjukskrivningen i mer än 87 dagar, vilket gör att han kan bli beviljad sjukpenning igen hos Försäkringskassan. Han har lämnat in en ansökan. Och skickat med samma gamla läkarintyg. Samtidigt är han inte mer sjuk nu än han var för en vecka sedan då han fick avslag om förlängd sjukpenning.
- Jag hoppas att jag blir sjukskriven igen. Men jag blir inte lugn förrän jag fått veta vad som gäller. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!