Hopp om gäddans fortbestånd

Trots att 25 vikar i Stockholms skärgård fredats för fiske har man hittills inte sett några belägg för att gädd- och abborrbeståndet är på väg att återhämta sig i ytterskärgården. Men länsfiskekonsulent Henrik C Andersson tror fortfarande på försöket och menar att resultaten kan låta vänta på sig.

Foto: Ingela Alm Söderman

Östhammar2007-09-23 15:34
Att det rådde stor brist på abborr- och gäddyngel i de yttre delarna av framför allt södra Stockholms skärgård konstaterades redan för flera år sedan. Som en motåtgärd valde man att freda 17 lekvikar för fiske 2004.
Åren därefter utökade man till 25 vikar från Singö i norr till Mörkö i söder där fiske är förbjudet från första april till 15 juni.
Försöket har följts upp av Fiskeriverket i Öregrund som genomfört provfiske i området, senast i somras. De resultaten har ännu inte sammanställts men redan kan man se att rekryteringen av fisk fortfarande är störd i ytterskärgården.
- Sannolikt handlar det om storskaliga förändringar i hela Östersjön som påverkar fisken. Det finns helt enkelt för lite plankton för ynglen att leva av när de kläcks, berättar Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent i Stockholms län.

Detta är något som också konstaterades i den rapport som Fiskeriverket och Naturvårdsverket sammanställde 2005. Där skrev forskarna att "rekryteringen av kustfiskebestånden av bland annat abborre och gädda är till stor del utslagen i egentliga Östersjöns ytterskärgårdsområden." Orsakerna är troligen flera, klimatförändringar kan spela en roll liksom att torsken minskat i antal samtidigt som det blivit allt mer skarpsill. Detta har i sin tur lett till en minskad tillgång på zooplankton, viktig föda för de små abborr- och gäddynglen.
Men även om man hittills inte sett några förbättringar av situationen i ytterskärgården så finns det en positiv trend i de innervikar som undersökts. Genom att titta på abborrommen har man kunnat konstatera att de honor som lekt där har varit större än tidigare år. Det fanns också mycket årsungar av abborre.
- Förhoppningen nu är att vi så småningom ska få en rekrytering ut i hela skärgårdsområdet. Det tar nog längre tid än så här för att utvärdera det här försöket men jag är övertygad om att det är en bra väg att gå, säger Henrik C Andersson.

Fotnot: Egentliga Östersjön är ett område som sträcker sig från Öresund i söder och upp till Ålands hav. Längre norrut finns ännu så länge inte samma problem med brist på abborre och gädda som observerats i Egentliga Östersjön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!