Hon ska få närvården att piggna till

Det har varit en knagglig start för Östhammars kommuns nya närvårdsenhet. Nu ser man fram emot att börja på ny kula med nyanställda chefen Anette Eriksson vid rodret.

Foto: Tanja Lönnqvist

Östhammar2011-10-04 08:59

Anette Eriksson har arbetat som enhetschef i Östhammars kommuns hemsjukvård i elva år. Inom vården har hon jobbat i över 30. När tjänsten som chef för den sex månader gamla närvårdsenheten utlystes för andra gången såg hon en chans att utvecklas.
? Intresset hos mig växte fram och jag tror att det blir en spännande utmaning. Jag är inte helt insatt eftersom jag medvetet har försökt att hålla lite avstånd, jag börjar först i november och måste avsluta mitt nuvarande arbete, säger Anette Eriksson.

Vad blir den största utmaningen?
? Det ska bli intressant att vara med och utveckla närvården till att bli en välfungerande enhet. Jag tror att den börjar fungera bra nu, men man behöver titta på vissa rutiner. Det dyker säkert upp frågor om hur samarbetet mellan kommun och landsting ska se ut också.
Närvårdsenheten för äldre och multisjuka har 18 vårdplatser och öppnade i april. Det skedde efter en utdragen process, där Östhammars kommun och landstinget jobbade för att komma överens om driftsformer, ekonomi och personalansvar.
Förberedelserna fungerade inte fullt ut och enheten har lidit av flera barnsjukdomar. Sjuksköterskor har saknats och avdelningen fick hållas stängd en månad under sommaren. Det har inte gått att rekrytera någon fast läkare, och journalföringen kom inte i gång som den skulle förrän i augusti.
Den första närvårdschefen sade upp sig i maj, efter tre månader på jobbet. Hon ansåg att det inte gick att arbeta under så dåliga förutsättningar.

Påverkade det dig i ditt beslut att ta över jobbet?
?  Rent personligen kan jag förstå att det är svårt att komma till en ny kommun och en ny enhet och försöka bygga upp något. Jag kan känna mig trygg i att jag känner kommunen och verksamheten redan, jag har ett nätverk av människor och att vi känner igen varandra ger en ömsesidig trygghet.
Jag känner mig inte ensam och tror inte att jag ska gå in och bära allt på mina egna axlar, säger Anette Eriksson.
Verksamhetschef Lena Nilsson Sääf menar att de flesta problemen nu ska vara lösta. En fast läkare börjar i slutet av november.
? Att ha olika hyrläkare som stannar en eller två veckor leder till brister i kontinuiteten och merarbete för övrig personal. Nu blir vi ett komplett arbetslag, säger Lena Nilsson Sääf.

Brist på sjuksköterskor är ett problem i hela landet, men nu är alla tjänster på närvårdsenheten tillsatta. Dessutom utökar man styrkan med tre undersköterskor efter att det visat sig att man varit för få för att klara arbetet. Man samarbetar även med hemsjukvården.
Det nya journalsystemet är också i gång.
?  Nu kommer det att bli på ett helt annat sätt, arbetsmiljön blir bättre. Det har varit tufft för personalen men de har visat ett otroligt driv och engagemang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!