Hon håller en gyllene tradition levande
19-åriga Josefine Sääf från Gimo håller den gamla hantverkstraditionen som guldsmed levande. Nu är hon inne på sin sjunde termin att lära och utbilda sig i yrket.
Ett av de smycken som Josefine Sääf skapat.
Foto: Christer Bergström
Utmärkelsen är ett bevis på att hon är en av landets mest lovande guldsmeder.
- Jag blev förstås jättepeppad över utmärkelsen. Den resulterade i att jag fick vara med och ställa ut i England, berättar hon.
Den här veckan när det är skollov är Josefin Sääf hos sin familj i Öregrund. Direkt efter nian i Gimo flyttade hon till Mjölby. Hon hade kommit in på ortens gymnasium och hantverksprogrammet med inriktning på guldsmed. I våras avslutade hon den treåriga utbildningen och nu i höst fortsätter hon utbildningen med Kvalificerad yrkesutbildning i guldsmedsteknik. Den är tre terminer lång och den sista av dessa är praktik hos en guldsmed.
- Jag vill ta gesällbrev och drömmen är att öppna eget. Jag vill hitta min egen nisch och mitt personliga uttryck. Jag gillar inte runda och fyrkantiga smycken, jag vill ha många dimensioner i formgivningen. Ögat ska helst fastna för något, någon detalj. Vissa personer har många smycken på sig, jag är återhållsam och har helst ett på mig, vill inte se ut som en julgran...
För Josefine Sääf är det viktigt att smycket ser handgjort ut, att det är unikt.
- Konkurrensen i branschen är hård. Fler och fler smycken massproduceras. Men jag tror inte hantverksyrket är hotat, utan tror att det alltid finns människor som vill ha ett genuint hantverk. Det är en tillfredsställande känsla att veta att jag gjort något som ingen annan gjort. Du får ju ett smycke som är helt igenom hantverk, med ett värde och kvalitet som varar i generationer. Det hoppas jag att blivande kunder också kommer att tycka. Det ska synas att smycket är handgjort.
Guldsmedsyrket är en smal nisch i landet. Det finns bara utbildningar i Mjölby och Falköping. I Mjölby finns ett 30-tal platser. I utbildningen ingår bland annat läran om stenar, konst och stilhistoria, hantverkskunskap, reparationer, bild och form, smyckesskissning, med mera.
Nu har Josefine Sääf funnit sig tillrätta i Mjölby, men som 15-åring var det ett stort steg att flytta från familj, vänner och kompisar.
- Första kvällen i Mjölby var hemsk. Det kändes bra att flytta hemifrån och stå på egna ben, men helt plötsligt satt man i en lägenhet helt själv utan att ha kompisar i närheten. Vad gör jag här? tänkte jag. Och trots att skolan ligger två hundra meter från min lägenhet gick jag vilse första dagen. Nu har jag nya vänner och jag lärde mig snart att hushålla med pengar. Första tiden fattade jag inte att pengarna skulle räcka mer än några dagar. Då blev det mycket spagetti.
Den skolan har Josefine Sääf fått på köpet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!