I 30 år har hon besökt Norduppland till och från. Nu är Ingegerd Teh Ahlén bosatt i Norrby utanför Forsmark. 1974 började hon att läsa på olika konstskolor, men intresset för måleri har funnits sedan barnsben.
– Man kommer knappt ihåg men jag vet att jag blev uppmuntrad i skolan av en lärare som var konstnär. Han kom fram och sa "men lilla vän, du ska ju måla med olja!", säger Ingegerd Teh Ahlén.
Nu är hon aktuell med utställningen "Midsommar" på Storbrunn i Östhammar som handlar om hur högtiden firades i Österbybruk. Ett firande som länge präglats av brukets gamla traditioner.
– För mig har det varit en inspiration att få fram känslan av glädje och melankoli, det är min tolkning av midsommar, berättar Ingegerd.
Målningarna är en tolkning och visar allt från midsommarfirare som tumlar runt i halmen, till spelmän och dansare runt midsommarstången. För Ingegerd har det varit viktigt att visualisera de gamla sederna.
– Jag tycker om mystiken kring midsommar och alla myter om näcken, trollen och sju sorters blommor. Till utställningen finns även texter som berättar hur det firades förr i tiden. Det var helt annorlunda då, berättar hon.
– Herrskapsfolket gick runt och hälsade på alla arbetslagen och smakade på deras öl som de fått brygga själva. Det var en stor festlighet som kunde hålla på i fyra, fem dagar.
Nyckelharpan och dansen är två saker som präglat midsommarfirandet i Österbybruk mycket. Schottis eller polka stod på schemat och dansades till tonerna av det traditionella, uppländska instrumentet.
– I Österbybruk hade man gemensam midsommarstång vid vagnshuset där man dansade, men folket var uppdelade. Herrskapsfolket dansade på ena sidan och bruksfolket på en annan. Ibland kunde det hända att någon från herrskapsfolket fick reda på att det fanns en duktig smed som kunde dansa, då kunde kvinnorna bjuda upp honom, säger Ingegerd Teh Ahlén.
Själv tycker hon att midsommar är något som vi ska värna om och vara stolta över. En högtid som passar bra att dela med andra, för att kulturen ska kunna leva vidare.
– Det är rörande att det finns en så gedigen tradition här uppe. Vi är dåliga på att integrera andra kulturer i vår egen, det här ska vara ett utbyte. Vi måste öppna upp och visa vad vi har för att kunna ta emot det som andra kulturer har att erbjuda. Så lever kulturen vidare, säger Ingegerd Teh Ahlén.