Hon föreläser om hedersvåld: "Politikerna har blundat"

Maria Rashidi flydde från Iran till Sverige efter revolutionen. Väl här utsattes hon för hedersrelaterat våld av sin dåvarande man. På fredag föreläser hon i Östhammars kommun om våld och hedersförtryck.

Maria Rashidi (vänster) kommer tillsammans med Elisabeth Omsén (höger) diskutera vilka strukturer som bidrar till det hedersrelaterade våldet.

Maria Rashidi (vänster) kommer tillsammans med Elisabeth Omsén (höger) diskutera vilka strukturer som bidrar till det hedersrelaterade våldet.

Foto: Press

Östhammar2020-11-26 20:30

Under veckan har Östhammars kommun uppmärksammat våldet mot kvinnor och barn. Temaveckan Orange Week pågår  23–29 november och huvudnumret är fredagens föreläsning av Maria Rashidi. Hon har skrivit boken Bränd frihet och har själv fallit offer för hederskulturen.

– Jag vill försöka hjälpa med att förebygga våld och hot mot kvinnor. Vi kommer att prata om mekanismerna bakom hederskulturen. Hur kan en pappa planera att mörda sin dotter? Hur kan det vara starkare än kärleken till ens barn? Det några av frågeställningarna, säger Maria Rashidi.

Tillsammans med tusentals iranska kvinnor och män demonstrerade Maria Rashidi under den iranska revolutionen i slutet på 70-talet. De kämpade för ett friare och mer jämställt samhälle, men kampen fick ett bittert slut, säger hon lite uppgivet.

– Teokratin tog över och den största gruppen som blev offer var kvinnor. Lagar och regler ändrades så att kvinnans värde skulle sänkas, hon skulle underordnas männen och många förlorade sina jobb, säger Maria Rashidi.

Efter flera år i Sverige ser hon bekymmersamt på utvecklingen. Allt fler lever i hederskontrollerade familjer som styr alltifrån klädval, aktiveter till valet av partner.

– Sverige borde ha pratat om jämställdhet, demokrati och kvinnors rättigheter mycket tydligare med alla nyanlända. Det är inte konstigt att människor tar med sig sin kultur, sina traditioner och sin religion. Men då måste ett land som Sverige vara tydliga med vad som gäller här, säger hon och fortsätter:

– Det rör sig inte längre om någon minoritet, vi pratar om 240 000 personer som lever under hederskultur och hederskontroller. Dessutom är mörkertalet väldigt stort. Tyvärr har politikerna blundat för det här av rädsla för att inte respektera andra kulturer, men det är fel tänkt. Vi måste säga ifrån, säger Maria Rashidi.

Allt är däremot inte bara mörker. I Sverige finns det många som arbetar med de här frågorna och det märker även Maria Rashidi av.

– Socionomer, poliser och kommunpolitiker har blivit engagerade och det märks. En kvinna som söker hjälp tas på allvar och så var det inte förut. Det är kampen som många aktivister för i hela Sverige och det måste fortsätta, säger hon.

Föreläsningen hålls på Kulturhuset Storbrunn på fredagen och kommer att livesändas på Facebook klockan 13. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!