Skolans rektor Per Rostgaard Evald tycker att siffrorna är bekymmersamma.
Forskning visar att sömnbristen ökar bland alla åldersgrupper i samhället. Störst ökning återfinns bland barn och ungdomar. Forskningen visar även att sömnbrist har en negativ effekt på ungdomars utveckling. Samtidigt ökar risken för psykisk ohälsa vid för lite sömn. Långvarig sömnbrist kan dessutom leda till sömnstörningar.
Eleverna i årskurs sju och nio på Frösäkersskolan fick för ett år sedan svara på frågor om levnadsvanor och livsvillkor. Undersökningen, som genomfördes av landstinget, visade att närmare en tredjedel av eleverna sover sex timmar eller mindre. Fyra år tidigare låg siffran på 11,6 procent. 2009 hade den ökat till 13,3 procent. När undersökningen upprepades 2011 visade det sig att 30,8 procent av eleverna sover sex timmar eller mindre.
Det är pojkarna i årskurs nio som sover minst. 2007 sov 6,3 procent sex timmar eller mindre. Fyra år senare hade siffran stigit till 31,9 procent. Bland flickorna är sömnbristen också utbredd. 2007 låg siffran på 15,6 procent. 2011 hade den ökat till 29,5 procent. För eleverna i årskurs sju är bilden inte lika allvarlig även om fler elever sover betydligt färre timmar än för några år sedan.
Per Rostgaard Evald, rektor på Frösåkersskolan, tycker att siffrorna är bekymmersamma.
– En tredjedel av eleverna är trötta i skolan. Sömnbrist leder till koncentrationssvårigheter, minnessvårigheter och risken för depressioner ökar. Eleverna behöver vara pigga och utvilade i skolan, säger han.
Skolan tog upp landstingets undersökning under det skolråd som hölls under höstterminen. Men hur skolans personal, föräldrar och politiker ska gå vidare har man ännu inte klart för sig. Per Rostgaard slår dock fast att skolan måste ha med sig föräldrarna. Utan dem går det inte att komma till rätta med problemet.
UNT träffar eleverna Albin Eriksson, Linus Wiberg och Andreas Pettersson. All tre går på Frösåkersskolan. De förvånade över att så många som en tredjedel av eleverna sover så lite. De tror att många spelar dataspel på kvällar och nätter. Själva sover de åtta till nio timmar per natt.
– Sover man ordentligt hänger med bättre på lektionerna, säger Albin Eriksson.
Andreas Pettersson håller med.
– Du måste vara pigg för att kunna hänga med.
Per Rostgaard Evald framhåller att många av skolans elever riskerar att inte få godkänt i alla ämnen för att de inte sover tillräckligt mycket. Sömnbristen kan med andra ord få konsekvenser för hela deras framtid och det tragiskt, tycker han.
– Det kräver inga större ingrepp för att komma till rätta med problemet, det handlar bara om att gå lägga sig i tid, säger han.
I en undersökning från 2010 visar psykoterapeuten Anna-Britta Bachkans att pojkar oftare visar större motvilja mot att gå att lägga sig och har mer oregelbundna sömnvanor. Flickor lider i stället i större utsträckning av mardrömmar och sömnattacker under dagtid. Hon pekar på att informationstekniken gör det möjligt för oss att hålla oss uppdaterade genom sociala medier och sms när som helst och var som helst. Samtidigt ökar stressen och den psykiska ohälsan bland ungdomar.
Per Rostgaard Evald betonar att under sina 20 år i skolans värld aldrig har sett så många elever som mår psykiskt dåligt som under detta läsår.