Marknaden var tänkt att hållas redan förra hösten men stoppades av det dåliga vädret. Regnet gjorde att det inte fanns någonting att skörda, berättar Yvonne Bennbom som är en av initiativtagarna. I år ser det bättre ut. Potatis, dill, pumpa och squash har trivts under den varma och torra sommaren och växt i massor. Nu har hobbyodlarna i Alundatrakten skördat och kommer att sälja sina varor två fredagar framöver. Och man kan lätt få ihop till en måltid, det finns både lammkorv, ägg, kantareller, honung och gulbetor. De sistnämnda smakar som rödbetor men är gula till färgen, förklarar försäljaren för en kund. Det är inte enbart mat som säljs. Ove Eriksson från Väsby har egensnickrade stolar och en träsoffa som beundras av många. Den är skålad så att man sjunker ner bekvämt.
– Vi har sagt att det som säljs ska vara lokalt producerat och komma från skog till jord, berättar Yvonne Bennbom.
Idén med marknaden föddes när hon upptäckte att det fanns många som sysslade med odling i trakten. Det enda som inte är lokalt producerat är Karin Ågrens salt. Det har hon importerat från Bali.
– Det är ett mineralrikt flingsalt som bildas när vatten slås genom lavasand, berättar hon.