Hemma igen från Västbanken

Östhammarsfödda sjuksköterskan Sebastian Rennerskog har sett hur ockupation och vägspärrar påverkar palestiniernas vardag på Västbanken.

Hemma igen. Sebastian Rennerskogs uppdrag i följeslagarprogrammet har handlat om att dämpa våldet i Israel-Palestinakonflikten och skriva incidentrapporter.

Hemma igen. Sebastian Rennerskogs uppdrag i följeslagarprogrammet har handlat om att dämpa våldet i Israel-Palestinakonflikten och skriva incidentrapporter.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2015-08-23 14:06

Som de flesta svenskar har Sebastian Rennerskog haft viss koll på Israel-Palestinakonflikten, en av världens mest utdragna och till synes svårlösta konflikter. Men i sommar har han skaffat sig kunskaper på riktigt nära håll. Genom följeslagarprogrammet EAPPI, som organiseras av Sveriges kristna råd och finansieras av Sida, har han under 4,5 månader varit på Västbanken och bott tillsammans med lokalbefolkningen i den lilla palestinska byn Yanoun i Nablusregionen.

Yanoun har en speciell historia. Invånarna har i många generationer försörjt sig som jordbrukare med får, kor, getter och olivodlingar. I mitten på 1990-talet uppstod de första illegala israeliska bosättningarna på bergstopparna i närheten. Ganska snart följde hot, våld och skadegörelse mot byborna och deras odlingar. Många bosättare anser att de har historisk rätt till marken. Det hela kulminerade år 2002 då byinvånarna tillfälligt tvingades överge Yanoun av rädsla för bosättarnas attacker, berättar Sebastian Rennerskog.

– Efter internationell uppmärksamhet och engagemang från både den palestinska och den israeliska fredsrörelsen kunde byborna flytta tillbaka. Sedan år 2003 har följeslagarprogrammet haft närvaro i Yanoun dygnet runt, året runt för att dämpa risken för våld och rapportera om incidenter.

Sebastian Rennerskogs fru, som är jurist, hade varit på Västbanken genom följeslagarprogrammet något år tidigare.

– När jag var nere och hälsade på henne fick jag upp ögonen för konflikten och samhället. Jag kände att jag ville göra en insats. Efter att jag gått klart specialistsjuksköterskeutbildningen, och var mellan jobb, fanns det lämplig tid.

Vi sitter på ett kafé i Östhammar. Sebastian Rennerskog bor sedan några år i Stockholm, men han har föräldrarna kvar i Östhammar och hälsar ofta på. Just nu är han orolig för vad tandläkaren ska säga nästa vecka. Under månaderna i Palestina har han ofta blivit bjuden på te med mynta eller salvia – samt en tumsbredd socker i koppen.

– Jag har mött stor gästfrihet, det fanns alltid tid för en kopp te. Sötsaker är palestinierna dessutom väldigt förtjusta i. Så jag förväntar mig en utskällning av tandläkaren, säger Sebastian Rennerskog och skrattar.

Han och hans fyra kolleger i EAPPI har haft som uppdrag att följa med byborna på deras odlingar för att minska risken att de blir hotade eller trakasserade av den israeliska militären eller bosättarna på Västbanken. De har också följt med skolbarn på deras väg till och från skolan för att minska risken för incidenter med den allestädes närvarande militären.

– Följeslagarprogrammet tar inte ställning i själva konflikten, man är neutral mot parterna. Men programmet tar ställning för folkrätten, säger Sebastian Rennerskog som med egna ögon sett hur ideologiskt motiverade bosättare tagit bybornas jordbruksmarker i anspråk och hur mångåriga olivträd sågats ned.

– Byborna förlorar mycket inkomster och olivträden är dessutom något som funnits i generationer. Vissa blir väldigt förkrossade och det är klart att man blir berörd. Men man ser också bra saker och hur människor kämpar och hittar på konstruktiva lösningar.

I både Israel och Palestina finns många som är engagerade för en fredlig lösning på konflikten.

– Som situationen ser ut i dag på Västbanken kan det inte fortsätta. Jag hoppas på en rättvis fred som både palestinier och israeler kan acceptera.

Samarbete med fredsrörelser

Följeslagarprogrammet i Sverige finansieras av Sida och man samarbetar med både den palestinska och den israeliska fredsrörelsen.

Palestinakonflikten gäller territoriellt ett område som båda staten Israel och palestinierna gör anspråk på. Israel ockuperar sedan snart 50 år palestinska områden som ligger utanför 1967 år gränslinje, Västbanken och Östra Jerusalem. År 2005 lät Israel utrymma Gazaremsan och avveckla samtliga bosättningar där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!