Mer till vardags är Lunda flygfält en mer jordnära metropol för motorfolket i mellansverige.
– Lunda flygfält är verkligen ett motorsportområde, ja, en arena som bjuder på ett brett och varierat innehåll för motorsport, men även flyg, säger Leif Söderberg, bokningsansvarig för Lunda flygfält.
Vi slår oss ner på var sin stol i den härliga vintersolen framför det gula klubbhuset. Leif Söderberg har ett särskilt förhållande till det gamla militära området. Minnen ligger så märkvärdig nära i tiden när han som liten grabb i början på 1960-talet hörde de militära flygplanen starta och landa och flyga över husen där han växte upp i sitt föräldrahem i Kilby.
Lunda flygfält byggdes år 1960, jag kommer mycket väl ihåg när det byggdes. Lunda var ett reservfält till F 16 i Uppsala och fältet var så militärt hemligt så att arbetskraften togs ur den lokala befolkningen. Lunda skulle hållas superhemligt.
– Vi yngre grabbar i byn tyckte givetvis det var spännande när fick prata med piloterna, det var rödljus på vägen förbi, vakter fanns med rödflaggor. Flygplanstyperna som fanns här var Lansen, Draken och Tunnan. Vid de nattliga övningarna hörde man hur takpannorna vibrerade.
I dag är det ett helt annat buller på Lunda flygfält som inte når sitt motstycke mot de gamla militära flygplanen - dessutom på mänskliga tider.
I dag räknar Leif Söderberg med omkring 140 dagars verksamhet om året på Lunda flygfält. Cirka 90 procent av den verksamheten är med standardbilar.
– Motorjournalister kommer hit och gör biltester vid lansering av nya bilmodeller och statliga myndigheter, företag, organisationer och privatpersoner har olika slags utbildningar. Det är vanligast här på Lunda. Självfallet är en stor del av utbildningarna både samhällsnyttiga och samhällsekonomiska. När hemtjänstpersonal till exempel lär sig att backa minskas risken för skadekostnader och förarna blir säkrare, säger Leif Söderberg och berättar att tävlingar och träningar i Streetrace, Enduro, Supermoto, drifting - en slags konståkning med bilar, är andra vanliga inslag på Lunda Flygfält.
Dessutom använder ett tjugotal medlemmar i föreningen Alunda Airsoft Alliance anläggningen för airsoft. Airsoft spelas med vapen som kallas soft air guns och används för prickskytte eller gruppspel.
Den två kilometer start- och landningsbana köptes senare av Östhammars kommun från Fortifikationsverket. Alliansen för Lunda flygfält arrenderar sedan 2003, nuvarande arrende löper till 2027, området av kommunen. Bakom alliansen står tolv föreningar.
– Vi jobbar ständigt på att folk ska få upp ögonen vilka upplevelser vi kan erbjuda på LundaFlygfält. En stryka i anläggningen är att vi kan dela upp den i flera olika zoner och ha flera event samtidigt, som både konbanor, enduro, modellflyg och airsoft, säger Leif Söderberg.
Ja, och när det gällde fotbollslandslagets uppladdning med konbanetävling inför EM i Portgugal år 2004; den gången hamnade Zlatan utanför prispallen. Vinnaren hette Kim Källström.