Hemlighetsmakeri inför Knutmasso
Om du vill veta vad Algatsgänget håller på och bygger i garaget på Åkerigatan i Gimo just nu ska du inte läsa den här artikeln.
Algatsgänget bygger inför Knutmasso i Gimo. En vagn att släpa på i gatan är bra att ha för att hålla ihop gänget tycker Mikael Jansson, Jörgen Mattsson och Håkan Andersson.
Foto: Eva Nevelius
Redan vid vårt besök på lördagen var huvudena av skumgummi och tyg klara, liksom tillhörande dräkter med specialgjorda fötter. Det som återstod var vagnen som Algatsgänget tänkt släpa fram på Bruksgatan när det är dags för det som ibland kallats för Gimos egen midvinterkarneval på tisdag kväll.
Och nog kommer en stor del av publiken att känna igen figurerna, så mycket kan vi avslöja. Två ledtrådar får vi dessutom löfte om att delge UNT:s läsare, mjukt och reklaminspirerat, lyder de.
Men sedan är det tvärstopp. För inte ens de nära och kära som bor i huset intill vet vad som pågår i garaget.
- Det är en principsak. Knutmasso är "top secret", säger Anders Storm och berättar att en av killarna i gänget har en respektive som bygger tillsammans med ett tjejgäng. Men inte ens han vet vad tjejerna pysslar med.
- Och skulle vi säga vad vi gör så skulle de ändå inte tro oss.
Hemlighetsmakeriet är tradition, och traditionen är viktig för Knutmassogängen. Det är den som gör att den improviserade, oorganiserade och ofta ganska kaotiska paraden blir av år efter år. Trots att det inte finns någon egentlig arrangör och prispengarna knappast bekostar utläggen ens.
- Nog känner man ett ansvar, annars finns det en risk att det dör ut. Det är stor uppslutning runt Knutmasso i Gimo och alla vill nog ha det här, säger Anders Storm och Håkan Andersson där de står böjda över sin vagn.
En vagn är bra att ha resonerar de, även om det hänt att de bara gått runt som olika slags figurer också.
- Det blir lättare att hålla ihop gänget då. Man ser inte så mycket bakom maskerna, det blir lite tunnelseende och det är lätt att man tappar bort varandra. Ett stort släp underlättar, då hittar man hem i alla fall, säger de och skrattar.
Reaktionen från publiken, och särskilt barnen, är det Knutmassogängen lever för. Och arbetet inför är halva nöjet. Det är ett sätt att träffas och umgås runt ett gemensamt mål varje år.
- Det är nästan roligare före. Det blir bra sammanhållning när man håller på så här, säger de och berättar hur en figur blir till.
Algatsgänget utgår oftast från en bild. Cartoon network är en vanlig inspirationskälla och helst ska det vara något som varit aktuellt under året. Mallar tillverkas, bitar skärs ut i skumgummi som klistras ihop och kläs med tyg. Andra gäng, som Veteranerna, bygger sina huvuden på gammalt vis med hönsnät och papier-maché i stället.
- Det är skickligt gjort. Det skulle vi aldrig klara av ens om vi höll på i fyra år, säger Anders Storm.
Algatsgänget har fått sitt namn av att en av grundarna bodde på Algatan i Gimo och omnämns för första gången i UNT:s textarkiv 1998. Några av höjdaråren var när de vann Knutmasso med figuren Hugo och kom tvåa med Skönheten och odjuret. Då handlade det om ett par hundra nerlagda timmar vardera. I år har de bara byggt sedan strax efter jul och kostnaden stannar nog på 7-800 kronor i stället för 2-3000 per person.
- I år är lite av ett mellanår eftersom det inte är en helg. Men visst vill man gå ut på gatan och jag skulle aldrig gå ut oklädd. Då får man offra lite semester i stället, säger Håkan Andersson.
Att få extra ledigt är oftast inte något större problem. Förståelsen bland de lokala arbetsgivarna brukar vara stor.
Visst växlar det med antal större byggen och visst klagas det ständigt på återväxten bland gängen. Trots det gissar Algatsgänget att Knutmasso finns kvar i någon form även om tio år.
- Gimo är inte känt för så mycket annat än det här. Vi måste hålla liv i den lilla tradition vi har.
Fotnot: I år infaller Tjugondag Knut på tisdag 13 januari. Någon gång efter klockan 18 på kvällen kan man räkna med att de olika Knutmassogängen vandrar ut på Bruksgatan i Gimo. Österbybruk har liksom förra året valt att flytta firandet till följande lördag 17 januari.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!