Hemgjort för damerna i hatt
När det närmar sig kungligt bröllop kommer hatten att bli på modet igen. Det tror i alla fall damerna i STF Norra Upplandskretsen som provade på att vara hattmodister för en dag i Östhammar på söndagen.
Ulla Frick hjälper Kristina Glan. I bakgrunden Lotte Borgström.
Foto: Eva Nevelius
- Lotte Borgström, hattmodist, svarade hon.
Och det stämde ju faktiskt, åtminstone för den här dagen.
För i Lotte Borgströms hem på Källörsgatan var det full aktivitet när UNT anlände. Här fanns det plats för alla stilar och alla varianter. Pieta Jonasson dekorerade sin svarta halmhatt med tygblommor. Andra gjorde svarta små pillerburkar helt från grunden. Lotte Borgström satsade på en mindre kalott med fjädrar. Och Margareta Hagelthorn knåpade på en turkosblå turban.
STF Norra Upplandskretsen har ett digert program med olika slags aktiviteter året runt och just den här aktiviteten var det Lotte själv som kommit med idén till.
- Vi var i Krakow och såg sådana fantastiska hattar och så sa jag: Tänk om vi skulle sy hattar själva. Jag tror det kommer att bli populärt med hatt igen nu när det snart blir kungabröllop, kvittrade hon glatt.
Dessutom är tanken att damerna ska använda sina hattar när det är dags för Badortsdagarna i Öregrund i slutet av sommaren, och vid STF:s 20-årsjubileum nästa år.
Som lärare i det gedigna hantverket hade de Ulla Frick från Enköping som en gång i tiden arbetat som hattmodist i Stockholm.
- Jag utbildade mig på Stockholm stads yrkesskola i två år och sedan jobbade jag på Rune Holmgrens hatt inte så långt från Kungsträdgården.
Hon minns det som en fantastisk tid. Till Rune Holmgrens kom både medlemmar ur kungahuset och fina damer från Strandvägen för att beställa sina hattar. Men yrket gick ur tiden och när Ulla Frick fick förfrågan från turistföreningen hade hon inte gjort hattar på 40 år.
- Det svåraste med att göra en hatt är stommen. Förarbetet måste vara exakt och perfekt. En hatt ska passa till ansiktsformen, förklarade hon och det visade sig snabbt att de gamla takterna satt i.
Med säker hand assisterade hon damerna runt bordet som tagit med sig både "ripsband, siden, sammet, trasa och lump" för att dekorera sina hattar med. May Strandberg fäste till exempel en bit av en svart badboll på sin lilla kalott, medan Kristina Glan satte flor på sin avancerade svarta hatt täckt av minimala guldpärlor.
Stämningen var hög och det blev många glada skratt runt bordet. Titt som tätt var det också någon av damerna som var tvungen att springa fram till den stora spegeln, vrida och vända på sig från alla vinklar och höra hur de andra tyckte att de tog sig ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!