Havtorn har blivit inne

Havtorn - det gyllene orangefärgade bäret med den spännande och exotiska smaken - har blivit trendigt.

Havtorn

Havtorn

Foto: Christer Bergstrröm

Östhammar2008-09-08 08:00
På Mårtensboda gård har Tiina Basu planterat 1 250 havtornsbuskar som hon köpt från Estland. Havtornen är av baltiska och sibiriska sorter, sju olika till antalet. Av alla dessa buskar har rådjur och sorkar förstört omkring 250. Bären är även attraktiva för småfåglarna, så det gäller att skydda och skrämma så gott det går med nät och fågelskrämmor. Som mest kan varje buske ge upp till 15 kilo bär, men mindre än hälften är normalt.

I helgen var det premiär för självplock av havtorn på Mårtensboda gård. Under ett par helger i mitten av september öppnar Tiina Basu upp planteringen för allmänheten. De attraktiva bären kostar 10 kronor hektot när man plockar själv.
- Lite kladdigt... Och man får vara försiktig när man plockar. Buskarna är taggiga och snåriga, bären är lite svåråtkomliga, så det här tar nog sin lilla tid, säger Lars Edling efter en kvarts plockande då han fyllt en liten platshink med någon centimeters havtornsbär på botten.
Lars och Berit Edling har inte bestämt sig för vad de ska göra med bären. Men havtorn kan användas till mycket och det finns gott om recept på både godis, desserter, bakverk, marmelad, sylt, gelé, fågel och fisk, sallader, dressing, vinäger, drycker, likör och drinkar, med mera.

- Havtorn är både gott, nyttigt och allsidigt i köket. Vi har plockat vilda någon gång, men så här mycket som vi kan ta för oss av som här på självplocket har vi inte kommit i närheten av tidigare, säger Lars och då flikar Berit in att de bär de plockar säkert kommer att användas till dryck, sylter och marmelad.
Under tiden de plockar ger Tiina Basu ovanliga tips om hur havtorn kan användas, exempelvis att hela bär kan användas när man bakar bröd och råsaft i fisksåser.
- Mmm, det låter jättenyttigt och jättegott, säger Elisabeth Holmstedt och får något speciellt i blicken.
Christer Bergström
christer.bergstrom@unt.se




FAKTA
Det lär inte finnas många andra växter i världen som innehåller lika många nyttigheter som havtorn. Men bäret måste hanteras varsamt för att behålla så mycket som möjligt av det goda.
Det påstås att havtorn är den enda växten i världen som innehåller Omega-3, -6, -7 och -9 fettsyror. Havtorn innehåller mängder av antioxidanter. Det finns i genomsnitt cirka tre gånger mer A-vitaminer än i morötter och fem gånger mer C-vitamin än i apelsiner. Det är bara vetegroddsolja som innehåller mer E-vitamin än havtorn.
Havtornsolja är mödosamt pressad från havtornsfrön och fruktskal. Oljan är basen för en del olika produkter inom kosmetika- och naturläkemedelsindustrin. I matlagning kan den användas som olivolja.
År 1732 skrev Linné första gången så här om havtorn:
"De ätas af fiskare på färsk fisk, sönderstötte, äro nog sura."
De första försöken med havtornsförädling gjordes i Ryssland i slutet av 1940-talet.
Sveriges lantbruksuniversitet startade den första provodlingen 1961 och sedan dess har försöksverksamheten fortsatt.
Källa: Boken Havtorn - våra favoritrecept av Margaret Knipe & Tiina Basu
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om