Havsörnar hotas av vindkraftverk
För en tid sedan kom Junnu och hans syster på besök till Sverige och Uppland. Det handlar om två havsörnar från Finland som försetts med satellitsändare. Målsättningen med projektet är att studera havsörnarnas rörelsemönster som ett underlag för framtida vindkraftssatsningar.
Foto: Scanpix
Senast man hörde från Junnus syster befann hon sig också på den svenska sidan, i ett skogsområde mitt emellan Norrtälje och Uppsala.
Torsten Stjernberg, intendent vid Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors berättar att den omedelbara orsaken till projektet är planerna på att etablera en större vindkraftspark i Kvarken, mitt i ett av havsörnens centrala häckningsområden i Finland.
- Vi har en hyfsad bild av hur havsörnarna rör sig i stort men det saknas detaljkunskap på området. Nu när det planeras för en ganska massiv utbyggnad av vindkraft vid kusterna finns det ett akut behov av kunskap från den här typen av häckningsmiljöer i Sverige och Finland.
Målsättningen är att kunna ge råd om var det är lämpligt att etablera vindkraftsparker, och var det inte är det. Från studier vid den norska vindkraftsparken i Smöla vet man att det kan finnas en konflikt. Sedan vindkraftsparken etablerades där 2005 har ett 20-tal örnar krockat med vindkraftverken och dött.
- WWF Finland är för en utbyggnad av vindkraft men vi vill att man ska välja områden som är så bra som möjligt även ur havsörnarnas perspektiv, säger Torsten Stjernberg.
Även i Sverige finns det funderingar över hur nya vindkraftsetableringar kan påverka havsörnspopulationen. Nyligen skrev UNT om att planerna på en vindkraftspark vid biotestsjön i Forsmark väckt oro hos närboende som menar att havsörnarna kan råka illa ut.
Nästa sommar hoppas forskarna i Finland kunna förse ytterligare 20 havsörnsungar med satellitsändare. Sändarna drivs av en liten solpanel och bör i princip kunna fungera "i evighet".
Att unga havsörnar flyger långt är alls inte onormalt.
- Just under ungfågeltiden rör de sig ganska vida omkring. Sedan när de blir äldre brukar de hålla sig närmare ursprungsområdet. Men vi har också iakttagelser som visar att i Sverige födda havsörnar slår sig ner i Finland och vice versa, säger Torsten Stjernberg.
Fotnot: Havsörnarna kan följas på www.fmnh.helsinki.fi/svenska/zoologi/havsornar/
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!