Havsbottnens hälsa under lupp
I dagarna har dykinventeringar i vattnen utanför Östhammar gjorts. Resultaten från mätningarna, som länsstyrelsen i Uppsala län håller i, skall bland annat användas för underlag till bedömning av områdets ekologiska status och vilka främmande arter som finns i området.
Dykaren Peter Hansson undersöker havsbottnen utanför Östhammar.
Foto: Johan Röstlund
Peter Hansson berättar att det var dålig sikt inne i Östhammarsfjärden. Dykarna kunde bara se en halv meter framför sig.
- Det är svårt att säga om det beror på utsläpp, eller den naturliga lerbottnen, säger han.
Inne i Östhammarsfjärden har Peter Hansson och hans manskap, som består av Johan Röstlund och Håkan Nordmark, mest hittat sötvattensväxter som ålnate och borstnate och lite slingor.
Det beror på den låga salthalten på 3-4 promille, och att solljuset inte når ner. Den dåliga sikten innebär också att man måste ha lampa på masken när man dyker.
Utanför fjärdsystemet blir sikten bättre där man träffade på de första blåstångsruskorna. Där är salthalten också högre än inne i fjärden. Ljuset når ner bättre och den första vegetationen, små rödalger, finns på 7-8 meters djup.
Den sista lokalen som inventerades, norra spetsen på Singö, hade ordentligt med blåstångsbälten.
- De här blåstångsbältena är viktiga eftersom en massa små kräftdjur och snäckor lever där. De är i sin tur föda till större djur, säger Peter Hansson.
Hela inventeringen går till så att dykarna lägger ut en måttad lina i strandkanten och antecknar vilka arter vi stöter på vartefter och i vilken täckningsgrad. Dykaren skriver med vanlig blyertspenna på en speciell plast under vattnet. Allt förs sedan in i en central databas.
Inventeringen av bottenvegetationen ingår i en mätkampanj som gäller hela Östersjön. Det nationella initiativet kommer från Naturvårdsverket som också har beviljat medel till länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!