Hårdare regler på Frösåkersskolan
Försöket med tuffare ordningsregler på Frösåkersskolan i Östhammar har varit lyckat. Det tycker både lärare och elever.
Klasskamraterna Amanda Svens, Emilia Karlsson och Julia Edvardsson tycker att de nya ordningsreglerna är bra eftersom undervisningen inte störs av de som kommer försent.
Foto: Sarah Bruze
Det är två veckor sedan den nya ordningen infördes för högstadieleverna på Frösåkersskolan. Inga ytterkläder får följa med in i klassrummen, inget spring ut och in för att hämta pennor eller annat som glömts, mobiltelefonerna ska vara avstängda och när lektionen börjar låser läraren dörren. Den som behagar komma försent får snällt vänta i korridoren tills läraren är klar med genomgången av dagens lektion.
- Det har funnits problem med att eleverna har kommit in på olika tidpunkter under lektionerna och det blir ett irritationsmoment, inte bara för läraren som måste ta om sina genomgångar, utan också för eleverna, säger skolans rektor Lars Nilsson.
Enligt grundskoleförordningen så ska ordningsregler tas fram i samråd med lärare, elever och föräldrar. Hur de sedan ser ut är upp till varje skola, så länge reglerna är väl kända av alla och inte strider mot elevens rätt till undervisning. På Frösåkersskolan är ordningsreglerna väl förankrade hos alla parter och alla har koll på vad som gäller, menar Lars Nilsson. Att eleverna riskerar att gå miste om någon undervisning stämmer inte, menar han, eftersom de får en snabbgenomgång med läraren när de kommer in.
Och försöket har varit lyckat. Lars Nilsson säger att han inte har fått några klagomål från varken föräldrar eller elever.
Från lärarna är reaktionerna enbart positiva. De hårdare reglerna har resulterat i lugnare lektioner och mindre spring fram och tillbaka.
- Det känns skönt att ha ordentliga regler att följa och att veta att läraren i klassrummet bredvid gör likadant, säger Beatrice Ramstedt, som är lärare i engelska och spanska.
Hon berättar att de som är mest noggranna med att reglerna efterföljs är eleverna själva.
- Det blir diskussioner ibland. Det är nästan eleverna som är hårdare än lärarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!