Hårda regler ger tuff bostadsmarknad

Reglerna för att hyra lägenhet i länet är tuffa. I Östhammar tillåts inga skulder eller betalningsanmärkningar och i Håbo krävs att hyresgästen tjänar minst tre gånger hyran före skatt.

Östhammar2012-11-11 12:01

Fastighetsägaren Hebygårdar i Heby kommun tar alltid kreditupplysning på blivande hyresgäster och i företagets hyrespolicy står att "alla måste ha rimliga möjligheter att både bo och leva på sin eller hushållets samlade inkomst".

Vad betyder det?
– Vi bedömer med varje enskild hyresgäst om vi anser att personen har en inkomst som täcker kostnaderna. De som vi anser har svaga möjligheter att betala tackar vi nej till. Hur mycket pengar man ska tjäna exakt är svårt att säga, säger vd för Hebygårdar, Ove Hedberg.

Ni är ett allmännyttigt företag, vilket ansvar tar ni för mindre välbeställda?
– Vi är inte hårdare än andra. Även som allmännyttigt företag måste man tjäna pengar och i dag får vi inte samma stöd från kommunen utan måste stå på egna ben. På så sätt har det blivit tuffare även för oss, säger Ove Hedberg.

Så kallade "störande personer" kan nekas kontrakt hos kommunernas allmännyttiga fastighetsägare och den enda som inte begär referenser från tidigare hyresvärd i länet är Enköpings hyresbostäder. Enligt Roger Kjettselberg på Tierpsbyggen beror reglerna delvis på en ökad konkurrens.
– Eftersom vi har en stark hyreslag som gör att man inte kan vräka personer hur som helst så vill vi försäkra oss om i ett tidigt skede att våra hyresgäster inte kommer att störa andra. Det är ett högt tryck på våra lägenheter och vi måste agera som vilket annat företag som helst på marknaden, därför kontrollerar vi generellt gäster innan vi skriver kontrakt, säger han.

De som hårdast bedömer betalningsanmärkningar är Östhammarshem och Håbohus, där görs inga undantag för småskulder och de som fått en betalningsanmärkning får blankt nej vid förfrågan om att hyra en av företagens lägenheter. I Håbo krävs dessutom en årsinkomst som motsvarar tre gånger hyran innan skatt.
– Det är en vedertagen nivå och vi anser att det är ett rimligt krav. Ställer vi lägre krav får både vi och hyresgästen problem när hyran inte kan betalas, säger Mats Norrbrand, vd för Håbohus.

Bristen på hyreslägenheter i bland annat Östhammars kommun är ett problem sedan länge. Ungdomar har svårt att hitta bostad och flyttar i stället till grannkommunerna, något som går emot kommunens vision om en befolkningsökning på orten. Östhammarshem har nyligen påbörjat bygget av 40 nya hyreslägenheter i Österbybruk för att råda bot på bostadsbristen. Men hyresreglerna är hårda och de som inte har fast jobb måste på annat vis uppvisa långsiktig försörjning. Något som kan vara svårt i tider av korta projektanställningar och hög ungdomsarbetslöshet.

De hårda inkomstkraven lämnar många ungdomar utanför bostadsmarknaden, menar Johan Pelling, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Uppsala.
– Många ungdomar jobbar i uppdelade, korta anställningar och får aldrig en chans att ta sig in på bostadsmarknaden, eftersom de inte kan visa upp en fast inkomst. När de fasta jobben blir alltmer ovanliga och kraven hos fastighetsbolagen höjs så blir chansen att få ett förstahandskontrakt i princip obefintlig, säger han.

Han tror att den höga konkurrensen om hyreskontrakten kan vara en anledning till de allt snävare reglerna.
– På många orter står mängder i kö och fastighetsägaren kan välja vilka de vill hyra ut till. Då väljer de självklart de som de är säkra på kommer betala. De ställer krav för att de kan, helt enkelt.

Fakta

Den allmännyttiga sektorn för en femtedel av bostadsmarknaden i Sverige och ungefär hälften av hyresmarknaden.
Ett så kallat allmännyttigt bolag är oftast ett kommunalt aktiebolag och har som uppgift att främja bostadsförsörjningen i kommunen. Bolaget ska tillgodose de olika bostadsbehoven i kommunen och har också ett socialt ansvar att hjälpa de som har en svag ställning på bostadsmarknaden.
Från och med 2011 ska bolagen drivas affärsmässigt, vilket innebär att de får ta ut vinst.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!