Här visas vallhundar upp

Under veckan pågår vallhundstävling i Alunda. Tanken är att visa upp vilka hundar som har anlag att driva får och annat boskap.

Inne i tältet sitter domaren och sekreteraren.

Inne i tältet sitter domaren och sekreteraren.

Foto: Elin Igelström Nordahl

Östhammar2019-05-30 09:00

Tävlingen hålls på familjen Stafrings fårbesättning på Husby gård i Stavby. Hundförarna går en och en in med sin vallhund i den inhägnade beteshagen. Där försöker de i samspel med sin hund klara av de olika momenten; först skicka iväg hunden för att hämta fårflocken, sedan driva flocken vidare för att därefter dela den och slutligen fånga in fåren i en fålla. De olika momenten ger olika poäng. Det gäller att klara av dem så bra som möjligt för att få högsta möjliga poäng.

– Det är ett svårt test i den här klassen. Det är bara de vallhundar med bäst anlag som klarar det, säger Kenth Svartberg som är medlem i Upplands Vallhundsklubb som arrangerar tävlingen.

Vallhundsklubben har som uppdrag att visa och ta fram vallhundar till avelsarbete. Tävlingen går ut på att visa djurägare vilka hundar som klarar av att hantera och driva boskap på ett trevligt sätt.

– Det ska hjälpa till i aveln av vallhundar, förklarar Kenth Svartberg som för dagen är tävlingsledare.

Totalt 35 ekipage tävlar i Internationell klass 2 som pågår när UNT besöker tävlingen. Det är den högsta klassen och målet för de som ställer upp är att samla poäng för att få delta i någon av deltävlingarna i kvalet till SM som slutligen hålls i Borlänge i september.

Kenth Svartberg ska under dagen även tävla med sin egen treåriga Border collie Pike. Pike är nybörjare i den högsta klassen men har ändå gjort en fin första säsong i den.

– Vi har kvalat in till en av de regionala detävlingarna i Fjällbacka i Tanums kommun, berättar Kenth.

Från tävlingsområdet hörs rop och kommandon från den hundförare som är i full gång med det sista momentet – att driva in fåren i fållan. Ekipaget lyckas hålla sig under maxtiden på tolv minuter, som de olika momenten totalt ska klaras av på.

– Tanken är att tävlingen ska avspegla ett riktigt jobb på en gård. Det ska vara precis som det i praktiken kan gå till när man ska valla boskap. Den här gången handlar det om får men det kan även handla om att valla kor, säger Kenth Svartberg.

Han fortsätter:

– Om en hund uppträder otrevligt och till exempel biter ett får blir ekipaget diskvalificerat. Det är tecken på att hunden inte är lämplig som vallhund. Det är viktigt att djuren, fåren i det här fallet, också känner sig trygga genom hela arbetet.

Vallhundstävling:

En vallhundstävling ska visa upp och ta fram hundar som är lämpliga som vallhundar. Tanken är att tävlingen ska hjälpa till i avelsarbetet av vallhundar. Det går att tävla i flera olika klasser med olika nivå och på olika boskap, vanligast är får men även nötkreatur som kor är förekommande. I tävlingen ingår olika moment utifrån vilken klass hundföraren och hunden tävlar i, tex hämt, fösning, drivning och fålla.

Border collie är en hundras som ingår och är vanlig i gruppen vallhundar. Den kommer ursprungligen från Storbritannien.

Källa: Upplands Vallhundsklubb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!