Om ett par år, 2025, kommer andelen invånare äldre än 65 i Östhammars kommun var fler än andelen yngre.
Det kan man läsa sig till i kommunens förslag till äldreplan som just återvänt från en remissrunda hos berörda nämnder, föreningar och Region Uppsala. Socialnämnden har jobbat med planen "Det goda livet som äldre i Östhammars kommun 2023–2026" under året som gått.
Den bygger bland annat på en enkät som riktades till den äldre befolkningen i Östhammars kommun och genomfördes i våras. Svarsfrekvensen var låg, endast 327 svar kom in.
Planen ska ses som ett övergripande dokument, som tar upp invånarnas synpunkter på hur ett gott äldreliv kan se ut. Sen är det upp till varje nämnd att bli mer konkret.
Planen är också en slags omvärldsanalys, både på lokal och nationell nivå.
Här finns till exempel siffror på hur åldersfördelningen skiljer sig åt mellan orterna i kommunen. Populärast är Öregrund, som har flest äldre i förhållande till invånarantal. Av cirka 1 600 invånare är 565 personer över 65 år. En förklaring är att många äldre flyttar ut till sitt fritidsboende.
Nya siffror visar också att behovet av hemtjänst i kommunen ökat med nästan 23 procent under en treårsperiod. Från i genomsnitt 31 timmar till 38 per månad och brukare, 2019 – 2022.
Framtidstrenden är tydlig. I maj 2022 hade 476 personer i Östhammars kommun behov av hemtjänst. År 2032 tror man att det ökat till 656 personer, det vill säga en ökning på 38 procent. Många av dem som behöver hjälp bor dessutom på landsbygden, vilket ställer högre krav på organisationen.
I planen konstateras, inte oväntat, att personalförsörjningen är en av knäckfrågorna i framtiden. Mellan 2018 till 2021 har personalkostnaderna inom hemtjänsten i Östhammar ökat med 38 miljoner kronor, eller 65 årsarbetare.
Ett antal utvecklingsområden pekas ut i äldreplanen, som att hitta alternativa boendeformer, attraktiva utemiljöer, bra kollektivtrafik och fler platser för socialt umgänge.
Samtidigt upplevs medborgarinflytandet som skralt. Endast 15 procent av de svarande i enkäten upplever att de har möjlighet att påverka de beslut som fattas i kommunen. Flera önskar dialogmöten mellan kommunens politiker och äldre.
En sammanfattning av kommunens slutsatser av arbetet med äldreplanen är att de äldre vill känna sig trygga, uppleva gemenskap och vara delaktiga i samhället.