Från ett par foodtrucks kommer det att serveras vildsvinskött i lite olika former runt om i Uppsala län nästa vecka. Först ut blir Östhammars kommun där allmänheten på måndagen kommer att bjudas på gratis vildsvinslunch.
– Vi har cirka 50 vildsvinsluncher som vi serverar gratis till de som besöker oss, säger Emma Eriksson, handläggare på landsbygdsenheten på länsstyrelsen i Uppsala län, som fortsätter:
– När vi var ute på förra årets turné så tog maten slut på de flesta ställen. Så det här är lite av en "favorit i repris".
Vildsvinsköttet har likheter med grisköttet. Den stora skillnaden är att vildsvinsköttet är mera smakrikt med toner av zink samt är saftigare än grisköttet.
– En del brukar använda uttrycket att det är "mera vilt", man jag tror att smakrikt är bra beskrivning också, säger Emma Eriksson.
Foodtruckturnén ingår som en del av ”Ät Uppsala län” som är en satsning för en mer hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i länet.
– Ett av syftena med den här turnén är att öka intresset för viltkött och för vildsvinskött. Det ska i förlängningen leda till att efterfrågan på vildsvinskött och annat ökar i våra livsmedelsbutiker, förklarar Emma Eriksson.
På menyn kommer det finnas vildsvinskebab med picklade grönsaker och skottsallad samt vildsvinshamburgare med surkål.